Банкеръ Daily

Свят

Румен Радев: Предложението за Ф-16 беше триумф на лобизма

Предложението за изтребител Ф-16 беше триумф на лобизма, заяви днес президентът Румен Радев пред Дарик.

"Думата на 2018 г. е автокрация. Това бе годината на демократичния упадък“, каза държавният глава радио и добави, че предложението България да избере изтребител Ф-16 е финалът на автокрацията за тази година.

„Това беше триумф на лобизма. Не искам да защитавам един или друг тип самолет - за мен и трите типа са прекрасни, летял съм на тях и срещу тях. Но за разлика от други хора, аз защитавам процесът да бъде прозрачен, открит и обективен. Има два вида избор - първият е, когато правителството казва, че ще заложи на стратегическото партньорство и избира самолет от страната X, без да го интересуват подробности. Но за това се изисква политическа смелост и най-вече отговорност, която не е присъща за нашите управници“, посочи президентът.

„Те решиха да се правят на демократи в този процес и катастрофираха. Те решиха да тръгнат по другата процедура, както се прави навсякъде в развитите демокрации. Какво стана обаче? Преди да е приключила работата на тази комисия, един наш политик, и то от Вашингтон - Цветан Цветанов, вече предопредели избора. Министър-председателят също каза точната си дума. Неслучайно в навечерието на празника на ВВС аз призовах министър-председателя, министрите и депутатите да запазят радиомълчание, докато приключи процедурата, защото така се прави в цял свят“, допълни още Радев.

„Аз не коментирам качествата на самолетите - и трите самолета покриват напълно нашите изисквания… Но не е нормално да се произнасяш от тази позиция преди комисията да приключи. Министър-председателят казва, че някакви летци може би някъде някога са му казвали, че Ф-16 е най-добър. Защо е тогава цялата тази експертна група?! Защо е този фарс?! Това е вече някаква досадна подробност“, каза президентът.

„Освен това, това, което се обявява като резултат от този конкурс, е предизвикателство за всеки интелигентен човек. Какво означава сега ще изберем, а после ще разберем условията? Ние се поставяме в едно абсурдно положение. Ама такъв бил законът на САЩ – нали някои хора са непрекъснато там, къде спаха и не проучиха закона, ако наистина е така“, попита Радев.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви, че няма никакъв лобизъм в процедурата по избор на нов изтребител Ф-16. Така той коментира казаното по-рано от президента Румен Радев, който определи като "триумф на лобизма" решението на Министерството на отбраната да предложи преговори със САЩ за придобиване на такъв изтребител.

"Това, което Министерството на отбраната предлага на правителството и на парламента, е да се гласува за започване на преговори за сключване на договор. Думата преговори е важната думичка".

Facebook logo
Бъдете с нас и във