Банкеръ Daily

Свят

Румен Радев и Шарл Мишел разговаряха "на четири очи" в Словения

Президентът Румен Радев разговаря на „четири очи“ с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в рамките на Бледския стратегически форум. Срещата в Словения е посветена на разширяването на Европейския съюз към Западните Балкани. 

В планинския курорт Блед в Словения Румен Радев разговаря с Шарл Мишел преди началото на дискусията на лидерите за разширяването на Европейския съюз и бъдещето на Западните Балкани. Словения председателства Съвета на Европейския съюз, а през октомври предстои ключовата среща на върха за Западните Балкани, на която Европа очаква Република Северна Македония и Албания да получат зелена светлина за начало на преговори. Липсата на редовен кабинет у нас обаче оставя на заден план отношенията със Скопие.

Преди разговорите премиерът на Република Северна Македония, Зоран Заев, заяви: "Първо, е много важно България успешно да формира правителство. Много бих искал още утре да има решение, защото имаме много да работим. След това следват 6 до 9 месеца скрининг". 

14 премиери, трима президенти, освен Шарл Мишел и председателят на Европарламента Давид Сасоли са в Блед. Там са и десетки бивши премиери – всички те единодушно подкрепят началото на преговори със Скопие и Тирана. Но освен политическата криза у нас, вниманието им се очаква да бъде насочено и към гласуваната от парламента на Република Северна Македония декларация с червени линии, от които страната няма да отстъпи в преговорите – език и идентичност.

Бледският стратегически форум идва след поредна ескалация на напрежението и серия от вандалски прояви срещу български символи. През последните месеци три пъти български знамена бяха палени, осквернен беше паметника на загиналите в Охридското езеро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във