Банкеръ Daily

Свят

Ръководството на ХСС застана зад плана на Зеехофер за обуздаване на имиграцията

Хорст Зеехофер

Ръководството на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) "напълно подкрепя" плана на министъра на вътрешните работи и лидер на партията Хорст Зеехофер за ускоряване на процеса за недопускане и изгонване на нелегални мигранти от територията на Германия, заяви днес генералният секретар на ХСС Маркус Блуме, цитиран от ТАСС.

"Искаме да постигнем промени на практика по този въпрос", подчерта Блуме по телевизия Цет Де Еф.

Проблемът с противодействието на нелегалната миграция предизвика конфликт в управляващата коалиция между Християндемократически съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел и ХСС.

Традиционният баварски съюзник на Меркел й постави ултиматум и настоя Германия да предприеме едностранно мерки за защита на националните граници, като заплаши в противен случай да напусне общата парламентарна група на ХДС-ХСС в Бундестага.

След две седмици предстои среща на високо равнище на ЕС. ХСС очаква дотогава Меркел да постигне компромис с европейските си партньори за по-ефективно противодействие на притока на мигранти.

Ако това не се случи, Зеехофер възнамерява да издаде министерски указ, който нарежда на федералната полиция да започне мащабен контрол по границата и да гони мигранти, които вече са получили отказ за предоставяне на убежище във ФРГ.

Тогава на канцлерката ще остане само един вариант - да свали доверието си от вътрешния министър и да го уволни. ХСС обаче в такъв случай може да скъса отношенията си с ХДС, което ще е равнозначно на край на сегашното правителство в Берлин.

Междувременно премиерът на германската провинция Бавария Маркус Зьодер заяви, че ХСС ще реши днес дали да продължи да настоява за политика на недопускане в страната на някои бежанци, но вътрешният министър Зеехофер ще реши дали и как да приложи тази политика, която би разкъсала десетилетния съюз между ХСС и ХДС на Меркел, предаде Ройтерс.

"Днес изпращаме сигнал за решителност", каза Зьодер пред репортери при пристигането си за заседание на ръководството на ХСС в Мюнхен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във