Банкеръ Daily

Свят

Ръководителите на Западните Балкани разговаряха с лидерите на ЕС в Брюксел

Лидерите на Северна Македония, Сърбия, Хърватия, Черна гора, Косово и Албания проведоха неформална среща в Брюксел в неделя вечер с лидерите на ЕС, посветена на европейската перспектива на Западните Балкани, съобщи македонската редакция на радио Свободна Европа. След срещата те изразиха оптимизъм, че новата методология за разширяване ще ускори процеса.

Ръководителите на Европейския съвет и Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен на срещата в Брюксел изразиха желание за по-тесни връзки със страните от Западните Балкани с цел Европейският съюз да запази доверието в него, след като неотдавна надеждите за членство на Северна Македония и Албания бяха отложени.

На Скопие и Тирана бе казано през октомври, че първо съюзът трябва да се реформира. Тогава Франция, подкрепена от Дания и Нидерландия, наложи вето на започването на преговори за присъединяване между Европейския съюз и двете страни.

Преди ключовата среща на върха на ЕС за Западните Балкани, планирана за май в Загреб, нарасна загрижеността, че ако Съюзът не стартира процеса, няколко страни от стратегически важния балкански регион могат да се обърнат към Русия и Китай, коментира РСЕ.

Македонският външен министър Никола Димитров заяви след срещата в Брюксел, че Съюзът трябва да има ясна политика за региона.

Той изтъкна, че след като неговата страна е чакала толкова дълго - 15 години като страна кандидат и 11 години от първата препоръка за начало на преговори, да не се каже "да" за зелена светлина за Северна Македония през март по същество е да се каже "нямаме политика за региона", за регион, който е в сърцето на Европа

Facebook logo
Бъдете с нас и във