Банкеръ Daily

Свят

Ръководителите на "Газпром" и ВТБ, Дерипаска и Керимов в новия американски списък със санкции

Алексей Милер

САЩ налагат санкции на нови 38 руски граждани и фирми, съобщават "Франс прес" и ДПА. Списъкът се изгтовя по обвинения срещу Русия в "атаки срещу западните демокрации.

Седем са олигарските в черния списък -  Собственикът на алуминиевия гигант "Русал" Олег Дерипаска, Игор Ротенберг, Виктор Векселберг и Кирил Шамалов, кито са сериозни играчи в енергетиката. Наложени са санкции и на милиардера и сенатор Сулейман Керимов.Засегнати са и 12 фирми, които всички те притежават или контролират. 

Щатите вземат мерки за 17 високопоставени руски правителствени представители, сред които шефът на "Газпром" Алексей Милер, както и ръководителят на втората по големина руска банка ВТБ Андрей Костин.

В списъка са и вътрешният министър Владимир Колоколцев, командващият Националната гвардия Виктор Золотов и генералният секретар на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев.

Финансовият министър на Съединените щати Стивън Мнучин обвини руското правителство в "злонамерени действия по цял свят, включително с продължаващата окупация на Крим и подстрекаване на насилието в Източна Украйна".

"Руското правителство действа в диспропорционална облага на олигарси и управляващи елити", посочи Мнучин. Освен това Русия снабдява правителството на сирийския президент Башар Асад, "което бомбардира собствените си цивилни, с оборудване и въоръжение". Русия също така "се опитва да подкопава западните демокрации и извършва злонамерена кибердейност", добави той 

САЩ вече въведоха на 15 март санкции срещу 15 души, произтичащи от закона "За противодействие на противниците на Америка чрез санкции" (CAASTSA), приет в отговор на разкритията за руска намеса в предизборната кампания в САЩ през 2015-2016 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във