Банкеръ Daily

Свят

РСМ гони петима руски дипломати, включително заради България

Македонският външен министър Буяр Османи

Северна Македония гони петима руски дипломати заради дейности, противоречащи на Виенската конвенция, включително и свързани с България. Това стана ясно след брифинг на министъра на външните работи на югозападната ни съседка Буяр Османи, предаде bTV. Руските дипломати трябва да напуснат югозападната ни съседка в рамките на следващите пет дни.

В отговор на въпрос дали има връзка между дипломатите, които се гонят от Скопие и тези от София, Османи заяви: "Не мога да коментирам действията на тези дипломати, които влизат в разрез с Виенската конвенция, но контекстът на активностите им е същият – създаване на атмосфера на недоволство в държавата, което може да бъде свързано с подобните активности в Република България." Отговорни лица от македонските институции миналата седмица са се обаждали и са водили разговори с България, с цел да не се разреши спорът между двете страни.

"Тази седмица от Северна Македония са се обаждали в Република България, казвайки, че целият този ангажимент е излишен, защото тук (в Северна Македония) скоро ще има предсрочни избори и че няма да може да се стигне до решение", посочи македонският външен министър. "Доволен съм, че се потвърждава и с факти, а това го казват и нашите български приятели, че интерес от блокирането на еврочленството на Северна Македония няма нито една държава членка, а само трети страни, които искат Европа да бъде отслабена и да има в нея регион с нерешени въпроси и проблеми", изтъкна той. И добави: "Затова винаги съм казвал, че от стратегически интерес на Република България е да бъде водач на евроинтеграцията на региона и регионът да се консолидира. Разширяването е преди всичко въпрос на сигурност, а сигурността не свършва на собствената граница, предвид че България е в региона."

"Смятам, че тази констатация е точна, че има продължителни и координирани опити Западните Балкани да не се движат със съответната скорост към Европейския съюз. И така чрез прокси играчи – дали в региона, дали в нашите държави, не изключвам, че и в нашата страна ще има все повече (такива играчи), колкото по-големи стават изгледите за намиране на решение (с България), колкото повече се забързва процесът за евроинтегриране, толкова повече ще се ядосват хората, които желаят тази перспектива да не се реализира", смята Османи. "А след като отбелязахме кои сили са заинтересувани от това, става ясно, че те не работят в интерес на нашата страна и регионът. Целта на този коментар е да се посочи тенденцията и опитите, които, според мен, ще продължат и в двете държави", прогнозира първият македонски дипломат. 

Министърът отказа да каже кои са тези хора, защото тече разследване, но посочи, че "има и хора от институции у нас, които са на една линия, на едно служебно ниво с тези, за които говори премиерът Кирил Петков. Хора, които искат да препятстват евроинтеграцията, за да може винаги регионът да бъде използван за осъществяване на техни цели".

Във връзка със съвместната комисия по исторически и образователни въпроси Османи отчете, че има напредък, като в момента се обсъжда как консенсусната информация за цар Самуил да влезе в учебниците. А за включването на българите в Конституцията македонският външен министър отбеляза , че в момента с България се обмисля вариант това да стане след началото на преговорите: "Преди началото на преговорите е трудно, може да се направи в процеса или преди края. Не знаем защо те са включени избирателно в Конституцията при въвеждането на етническите общности. Имаме равен достъп до всички етнически общности."

Facebook logo
Бъдете с нас и във