Банкеръ Daily

Свят

РСМ е глобена за неизграждането на жп линията към България

Република Северна Македония е платила миналата година на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) 6,5 милиона евро глоба под формата на лихви и разходи за неусвоени средства заради договорен, но неизтеглен заем за изграждането на жп линията Беляковци - Крива паланка. Това е втората от общо три отсечки, които трябва да бъдат изградени за жп връзката с България, част от общоевропейския Коридор номер 8, съобщи информационният сайт Фактор.

Информацията е потвърдена от държавната компания "Железопътна инфраструктура" в годишния й отчет за миналата година, в която компанията отново е влязла със загуба от пет милиона евро с начислена амортизация, въпреки че приходите през 2021 г. са с 1,5 милиона евро по-високи от предходната година.

"Инфраструктура" е платила тези пари на ЕБВР със собствени средства през миналата година. Сумата възлиза на 394 милиона денара  (около 6,4 милиона евро). Общите разходи за лихви и неизтеглени средства към международния кредитор възлизат на 405 милиона денара (около 6, 6 милиона евро), тъй като 11 483 000 денара (186 964 евро) като глоби към ЕБВР са платени и за отсечката Куманово - Беляковци.

Миналата година е била използвана да се направи оценка на операторите, проявили интерес да реконструират и изградят тази отсечка.

Миналия месец правителството подписа документите, с които ще се реализират две фази на железопътната връзка с България. Инвестицията е за 200 милиона евро, част от които са заем, а част безвъзмездна финансова помощ. Избраните оператори са австрийската "Щрабаг" и турската "Гюлермак".

Facebook logo
Бъдете с нас и във