Банкеръ Daily

Свят

Рована Плумб определи отхвърлянето си от ЕП като дълбоко некоректно

Румънската евродепутка Рована Плумб, чиято кандидатура за еврокомисар беше отхвърлена днес от правната комисия на Европейския парламент, заяви, че това решение е "дълбоко неправилно", противоречащо на процедурния регламент на ЕП и "насърчено от румънската опозиция начело с президента Клаус Йоханис", предаде Аджерпрес.

"Днешното решение на правната комисия е дълбоко некоректно, противоречащо на процедурния регламент на Европейския парламент и изключително политическо", заяви Плумб.

Тя посочи, че потенциалният конфликт на интереси, установен от комисията в първата фаза на изслушванията в четвъртък, е бил окончателно премахнат с ангажимента й да погаси въпросния кредит, който според правната комисия на ЕП е взет при неясни условия.

"Ясно е, че решението на комисията е политическо. Мнозинството в комисията имаше за цел само да инкриминира и да дискриминира, а не да подкрепи процеса на изслушване и да предложи решения (. . .) Сега е ясно, че интересът на комисията не беше да изясни нещата, а да блокира кандидатурата на Румъния", подчерта Плумб.

Тя отбеляза още, че "некоректното отношение на правната комисия е било окуражено от опозицията в Румъния начело с президента Клаус Йоханис". По думите й в "агресивно упражняваното негативно лоби" са участвали също румънските опозиционни евродепутати Дачиан Чолош и Зигрид Мурешан.

"За съжаление се оказва отново, че десните политически сили действат дори срещу Румъния, за да задоволят политическите и електоралните си интереси", посочва тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във