Банкеръ Daily

Свят

Roshen свързва глобата на компанията с политическото преследване на Порошенко

Петро Порошенко

Предприятията от групата на Roshen, свързани с бизнеса със сладкарски изделия на експрезидента на Украйна Петро Порошенко, смятат за неоснователна глобата, наложена от Антимонополния комитет на Украйна (АМКУ) и я свързват с политическото преследване на Порошенко. Така коментират случилото се от пресслужбата на компанията "Интерстарч Украина", която е част от групата Roshen.

"Ние считаме, че действията на АМКУ са насочени изключително към политическото преследване на собственика на предприятията Петро Порошенко. Неслучайно това решение на регулатора съвпада по време с новата политически мотивирана атака на правосъдната система към петия президент на Украйна", се казва  в съвместно изявление от компаниите. "АМКУ е взел  решение за налагане на санкции на "Интерстарч Украина", "Днепровский КПК" и "Интеркорн" в размер на 283 млн гривни с нарушение на процедурите за разглеждане на случаите".

Според производителите, АМКУ не изследва взаимозаменяемостта на нишестения царевичен сироп и другите видове сиропи, произведени от друга суровина (например, пшеница), а е съсредоточил своето внимание само на продукцията на тези предприятия.

Във вторник антимонополният комитет глоби групата компании Roshen, свързани със сладкарския бизнес на милиардера Петро Порошенко, с общата сума 283.63 млн. гривни (почти 10.5 млн. долара). От АМКУ коментират, че "групата е имала пазарната власт, проявяваща се в налагане на свои условия за продажба на продукти на вътрешния пазар, поддържайки непрозрачна ценова политика със собствени дистрибутори, както и да осъществява политика, насочена към поддържане на монополно положение".

Резултатите от проверката на АМКУ е установила, че в периода 2018-2020 година тази група от компании е била единственият производител на сиропи на територията на Украйна и най-големият играч на пазара с дял от 65.49% (през 2018 г.), 93.86% (през 2019 г.) и 79.75% (през 2020 г.). Единствените конкуренти на групата компании от Roshen през този период са били вносителите "със сравнително неголеми дялове".

От антимонополния комитет са установили, че в момента от асоциацията "Укркондпром" са започнали да постъпват предложения по въвеждането на забрана за внос на сиропи от Руската федерация.

Бизнес

След като получава висшето си образование, Порошенко започва собствен бизнес по внос и продажба на какао. През 90-те години на миналия век той купува няколко предприятия за сладкарски изделия. Впоследствие ги обединява в групата "Рошен" /1996 г./, която става най-големия производител на захарни изделия не само в Украйна, но и в света. Създадените от него предприятия на сладкарската промишленост му донасят голямо състояние и прозвището „шоколаденият крал“.

Централният офис на компанията се намира в Киев. Освен украински, в състава на корпорацията влизат руски, литовски, унгарски, казахстански и китайски подразделения, в които се произвеждат над  200 различни видове изделия.

Названието „Рошен“ е образувано чрез отпадане на първата и последна срички от фамилията на основателя на корпорацията - Петро Порошенко.

Facebook logo
Бъдете с нас и във