Банкеръ Daily

Свят

"Росатом" полага основите на втория блок на АЕЦ "Аккую" в Турция

Руската държавна корпорация "Росатом" планира да положи основите на втория блок на атомната електроцентрала "Акую" в Турция преди края на 2019 г., което ще е реалният старт на изграждането на блока. Това съобщи пред репортери ръководителят на атомния гигант Алексей Лихачев в кулоарите на 63-ата Генерална конференция на МААЕ.

В края на август ядрената компания "Аккую Нуклеар" (част от Росатом), която осъществява проекта за изграждането на първата АЕЦ „Аккую“ в Турция, получи лиценз за започване на изграждането на втория блок. "Росатом" се надява, че лицензът за изграждането на третия блок на централата ще бъде издаден от турските регулатори в края на 2019-2020 година.

"Въз основа на опита, натрупан в сътрудничество с турския регулатор, мисля, че лиценз за третия блок ще бъде издаден в началото на 2020 г.", каза Лихачев.

Проектът на стойност 20 млрд. долара за изграждане на четири атомни реактора руски дизайн в Аккую е сред най-големите атомни проекти за нови мощности в света и ще позволи на Турция да се присъедини към държавите, произвеждащи атомна енергия за граждански цели. 

"Росатом" е под натиск да завърши поне първия от четирите реактора до 2023 година, когато се навършват 100 години от основаването на Турция.
След приключване на строителството АЕЦ "Аккую" с мощности от 4800 мегавата ще произвежда около 35 млрд. киловатчаса електричество годишно.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във