Банкеръ Daily

Свят

Роланд Буш вече е президент и главен изпълнителен директор на Siemens AG

Siemens вече постигна и междинната си цел по пътя към нулев въглероден отпечатък. От 2014 г. тя е намалила с повече от половината (54%) въглеродния отпечатък на собствената си верига за създаване на стойност.

Siemens AG успешно завърши процеса на промяна на топ мениджмънта на компанията. Както беше планирано, Роланд Буш (56 г.) наследи Джо Кезер (63 г.) като ръководител на базираната в Мюнхен технологична компания, става ясно от корпоративно съобщение.

На виртуалното общо събрание на акционерите досегашният председател на Надзорния съвет Джим Хагеман Снабе (55 г.) е одобрен за още един четиригодишен мандат. Освен това акционерите са избрали Грация Витадини (51 г.), главен технологичен директор на Airbus, и Каспър Рорстед (58 г.), главен изпълнителен директор на Adidas AG, за членове на Надзорния съвет за първи четиригодишен мандат.

"Грация Витадини и Каспър Рорстед са признати експерти в устойчивата трансформация и успешната дигитализация на индустриите и компаниите. И двамата ще помогнат за по-нататъшно разнообразяване на експертния опит, представен в Надзорния съвет“, коментира Джим Хагеман Снабе.

Краят на годишното събрание на акционерите отбеляза и успешното приключване на дълго планирания процес на приемственост в ръководството на Siemens AG. Роланд Буш поема едновременно позициите на президент и главен изпълнителен директор. Джо Кезер ще се кандидатира за преизбиране в Надзорния съвет на Siemens Energy AG на годишното събрание на акционерите на 10 февруари 2021 г. и за повторно избиране за председател на Надзорния съвет на учредителното заседание на борда веднага след това.

Според Джим Хагеман Снабе плавният преход от Джо Кезер към Роланд Буш като нов президент и главен изпълнителен директор е резултат от далновидно планиране, съчетано с тясно, основано на доверие сътрудничество от страна на всички участващи. "Това ни позволи успешно да положим основата за незабавно продължаване - и дори ускоряване - на трансформацията на Siemens", отбелязва председателят на Надзорния съвет.

Акционерите одобриха и разпределението на дивидент от 3.50 евро на акция за фискалната 2020 г., както е било предложено от Управителния и Надзорния съвет на Siemens AG.

 

Siemens България

е част от Siemens AG - една от водещите компании в сферата на високите технологии  и с глобално присъствие вече над 170 години. Компанията развива дейност в над 200 страни, предимно в сферата на интелигентната инфраструктура за сгради и разпределени енергийни системи, автоматизацията и цифровизацията на процесите и производствата.

Siemens е представена в България от края на XIX век. Историята на компанията е тясно свързана с техническите нововъведения в страната  - от изграждането на телеграфната мрежа, електрификацията на редица обекти и знакови сгради, изграждането и развитието на телефонната мрежа, доставката на едни от първите рентгеновите апарати. Днес компанията предлага съвременни решения, като най-екологичната електроцентрала с комбиниран цикъл на производство, модернизация на производствените процеси в индустрията, интелигентни сградни технологии, безопасни и ефективни медицински апарати от най-висок клас. 

В началото на 1991 г. Siemens възстановява традицията да присъства директно в страната и създава собствен oфис в София, в който са представени основните направления на дружеството. През октомври 1998 г. е регистрирана и дъщерната фирма на концерна Siemens в България - "Сименс" ЕООД, която развива бизнес в сферата на транспорта, индустрията, енергетиката, сградните технологии. В компанията работят над 500 души. 
През 2005 година бе открита фабриката за измервателна апаратура за продукти високо напрежение в Правец, която има около 300 служители. Признание за българските инженери е и факта, че в България са локализирани два компетентни центъра, които работят по проекти на Siemens AG по целия свят.

Другият съществен принос на местния ноу хау и експертиза към бизнеса на Siemens е дейността на Инженеринговият компетентен център в областта на сградните технологии. В момента в него работят над 50 български специалисти по международни проекти на компанията, а общият брой реализирани продукти е над 2500.

Facebook logo
Бъдете с нас и във