Банкеръ Daily

Свят

Ройтерс: В Саудитска Арабия готвят смяна на престолонаследника

Принц Мохамед бин Салман

Членовете на кралското семейство на Саудитска Арабия са категорично против принц Мохамед бин Салман да остане престолонаследник. Това съобщава "Ройтерс", като се позовава на три източника от двора на саудитския крал.

Вместо него престолонаследник вероятно ще стане братът на крал Салман - принц Ахмед. Тази смяна вече е била подкрепена и от високопоставени лица във Вашингтон.

Смяната е наложителна не само заради сериозните съмнения за намесата на принц Мохамед в убийството на журналиста Кашоги в Истанбул, но и заради неговото желание страната да закупи оръжия не от САЩ, а от Русия, в това число зенитните комплекси С-400.

Франция планира санкции срещу Саудитска Арабия заради убийството на Кашоги, заяви късно снощи френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

Франция действа съгласувано с Германия и "ние много бързо ще вземем решение за известен брой санкции от наша страна", каза Льо Дриан пред радио Юроп Едно.

Германия наложи вчера забрана за влизане в страната на 18 саудитски граждани, за които се предполага, че са свързани с убийството на Кашоги.

Льо Дриан заяви, че "цялата истина за случилото се на Кашоги трябва да бъде разкрита".

Саудитска Арабия е един от най-важните клиенти на френската отбранителна индустрия. Страната внесе от Франция оръжия в размер на 1.38 милиарда евро миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във