Банкеръ Daily

Свят

Ройтерс: ЕС обмисля преговори за руската ваксина Спутник V

Публично Европейският съюз отхвърля руската кампания за доставка на ваксини срещу коронавируса като пропаганден трик от нежелан режим.

Зад кулисите блокът се насочва към московската ваксина Спутник V в опита си да върне в релси изоставащата си кампания за ваксиниране на своите 450 милиона жители, съобщиха дипломатически и официални източници от ЕС пред Ройтерс.

Представител на ЕС, който преговаря с производителите на ваксини от името на блока, заяви пред Ройтерс, че правителствата на ЕС обмислят да започнат преговори с разработчиците на Спутник V и за започване на процеса ще са нужни искания от четири държави от ЕС.

Унгария и Словакия вече са закупили руската ваксина, Чехия е заинтересувана, а представителят на ЕС заяви, че Италия обмисля да използва най-големия биореактор за производство на ваксини в страната в завода ReiThera близо до Рим, за да произвежда Спутник V.

Брюксел е критикуван за бавното ваксиниране в блока в момент, когато бившата страна членка Великобритания е облекчила ограниченията, а имунизационната й програма набира скорост. Италия засилва локдауните, болниците в парижкия регион са близо до претоварване и Германия предупреди за трета вълна.

ЕС подписа договори с шест западни производители на ваксини и започна преговори с още двама. До момента е одобрил четири ваксини, но производствените проблеми забавиха имунизационната кампания и някои страни членки търсят собствени решения.

Ако Спутник V бъде включен в арсенала с ваксини на ЕС, това ще бъде дипломатически триумф за Русия, чиято търговия с блока е възпрепятствана от години от санкциите заради анексирането на Крим и намесата й в Източна Украйна.

Освен това би рискувало да раздели блока между онези държави, които не са готови да позволят каквато и да е победа на Москва, и склонните да покажат, че Брюксел може да си сътрудничи с Кремъл.

Втори представител на ЕС заяви, че заводът ReiThera е бил споменат от италиански служители на среща като възможен обект за производство на ваксини срещу COVID-19, произведени от компании, различни от италианската биотехнологична фирма.

ReiThera, който е 30% собственост на държавата и разработва своя собствена ваксина срещу COVID-19, отказа да коментира.

Говорителка на италианското министерство на индустрията отказа да коментира разговори за възможното използване на завода на ReiThera за производството на Спутник V. Тя заяви: "Ще произвеждаме всички разрешени ваксини, където е възможно".

Говорител на Европейската комисия, която координира преговорите с производителите на ваксини, заяви, че ЕС не е длъжен да започне разговори с разработчиците на Спутник V, дори ако лекарственият регулатор на блока одобри ваксината.

Не е ясно дали държавите, които са поръчали Спутник V в двустранни споразумения, ще се интересуват от съвместни поръчки на ЕС. Говорителите на правителствата в Чехия, Унгария и Словакия не отговориха на исканията за коментар.

Преговорите с производителите на ваксини обикновено продължават месеци преди да бъдат договорени сделки за доставки и представителят на ЕС заяви, че все още не е взето решение дали да бъдат потърсени разработчиците на Спутник V след вътрешни разговори по въпроса.

И все пак дискусиите между правителствата на ЕС показват забележителна промяна в отношението към руската ваксина.

В продължение на месеци ЕС изразяваше съмнения относно Спутник V, като се позоваваше на липса на данни, и нарече ваксината средство за пропаганда на външната политика на Кремъл.

На 17 февруари ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен постави под въпрос причините Русия да изнася милиони дози въпреки бавната имунизация у дома, където по-малко хора са били ваксинирани пропорционално, отколкото в ЕС, въз основа на публични данни.

Дори миналата седмица председателят на Европейския съвет Шарл отново постави под съмнение мотивите на Русия за популяризиране на Спутник V.

"Не бива да се оставяме да бъдем подвеждани от Китай и Русия, и двата режима с по-малко желани ценности от нашите, тъй като те организират силно ограничени, но широко разгласени операции за снабдяване с ваксини на други - каза той. - Европа няма да използва ваксини с пропагандна цел."

Нямаше официални реакции от Москва и Пекин на коментарите на Мишел, въпреки че Русия преди това обвини ЕС в политизиране на въпроса за ваксините COVID-19.

Facebook logo
Бъдете с нас и във