Банкеръ Daily

Свят

Рохани: Мюсюлманите от цял свят да се обединят срещу САЩ

Иранският президент Хасан Рохани призова днес мюсюлманите от цял свят да се обединят срещу Съединените щати, вместо тържествено да посрещат "престъпници", намеквайки за Саудитска Арабия, съобщи Ройтерс.

В реч на международна конференция за ислямското единство в Техеран, предавана на живо по държавната телевизия, Рохани каза, че "да се подчиняваш на Запада, начело на който е Америка, е измяна" към исляма и "бъдещите поколения в региона". "Имаме избор - или да опъваме червени килими пред престъпници, или твърдо да се противопоставяме на несправедливостта и да останем верни на Пророка, Корана и исляма", заяви Рохани, явно имайки предвид Саудитска Арабия и други страни от Залива, които поддържат тесни връзки с Вашингтон.

Иран и Саудитска Арабия са съперници в региона и подкрепят противоположни страни в конфликтите в Сирия и Йемен, както и различни политически фракции в Ирак и Ливан.

"Готови сме да защитаваме интересите на саудитския народ срещу тероризма, агресията и свръхсилите. . . и няма да искаме за това 450 милиарда долара", каза иранският президент, имайки предвид саудитските договори със САЩ.

В словото си Рохани нарече Израел "раков тумор", създаден от западните сили за прокарване на интересите си в Близкия изток. Иранските лидери често осъждат Израел и предричат смъртта му, но Рохани, който е сравнително по-умерен, рядко използва толкова остър език, отбелязва Асошиейтед прес. Днес обаче той каза, че "една от зловещите последици от Втората световна война е формирането на раков тумор в региона", а после в изказването си нарече Израел "фалшив режим", създаден от западните страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във