Банкеръ Daily

Свят

Родената в София Клара Добрев се изправя срещу Орбан

Унгарският политик Клара Добрев (49 г.), чийто баща е българин, се оказа основен кандидат в опита на опозицията да изтласка от властта премиера Виктор Орбан на изборите догодина. Това показват частичните резултати от вътрешни избори днес, предадоха Ройтерс и БНР.

При успех на парламентарния вот Клара Добрев може да стане първият премиер жена на страната.

На вътрешните избори тя излезе срещу левия кмет на Будапеща Гергей Карачон (46 г.), който победи на местните избори през 2019 г. кандидата на премиерската партия ФИДЕС.

Според неокончателните резултати Добрев, кандидат-премиер на лявата Демократична коалиция, води с 33,7%. Карачон е втори с около 29 на сто от гласовете.

Ако нито един от кандидатите не спечели над 50%, ще има втори кръг.

Клара Добрев е родена в София. Рожденото й име е Клара Петрова Добрева. Майка й е унгарка, а баща й е българин.

В момента Добрев е заместник-председател на Европейския парламент. Тя обещава да намали бедността и да работи за възможно най-скорошен прием на Унгария в еврозоната.

Тя е съпруга на експремиера на Унгария Ференц Дюрчани, а дядо й по майчина линия е бил председател на унгарския парламента в миналото.

Шест партии, включително социалистите, Демократична коалиция, либерали и бившата крайнодясна, а понастоящем дясноцентристка „Йобик“, обединиха силите си срещу Орбан за вота догодина. Това е първият обединен фронт срещу премиера националист, откакто той дойде на власт през 2010 г.

За момента анкетите дават приблизително равен резултат за опозиционния блок и за ФИДЕС на Орбан.

Facebook logo
Бъдете с нас и във