Банкеръ Daily

Свят

Робърт Фогел получава Нобел за икономика за изследванията в клиометрията

Робърт Фогел

Робърт Уилям Фогел (на английски Robert William Fogel), роден на 1 юли 1926 г. в Ню Йорк, е работил в областта на стопанската история. Той е починал на 11 юни през 2013 година в Оук Лоун, Илинойс (САЩ).
През 1993 г. Фогел е получава Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел заедно с Дъглас Норт. Основният му принос за икономиката, за което е награден с Нобеловата награда, е създаването на клиометрията.
Клиометрика (Cliometrics) е междудисциплинарно направление, свързано с използването на икономическата теория и иконометричните методи и модели в изследванията на икономическата история. В по-широко тълкувание се асоциира и с използването на математическите методи в историческите изследвания. Названието на тази научна дисциплина произлиза от името на Клио - музата на историята и героичната поезия в гръцката митология.

За първи път този термин е използван в печата през декември 1960 г. в статията на Дж. Хюгс, Л. Дейвис и С. Райтер "Аспекти в квантитативните изследвания в икономическата история".

Дъглас Сесил Норт (на английски Douglass Cecil North), който е роден на 5 ноември 1920 г. в Кеймбридж (САЩ), също е американски икономист, известен с изследванията си върху история на икономическата мисъл, работил в областта на икономическата история и новата институционална икономика. През 1993 получава Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел, заедно с Робърт Фогел.
По-късно заедно с Роланд Коусе и Оливър Уилямсон подпомага основаването на Международно общество за Нова институционална икономика, което се събира за първи път в Сейнт Луис през 1997 година.
Дъглас Норт е починал на 23 ноември 2015 г. в Бензония (САЩ).

Facebook logo
Бъдете с нас и във