Банкеръ Daily

Свят

Роботи ще охраняват стратегически обекти в Русия

Апаратите "Нерехта", снабдени със почти безшумни електродвигатели, могат да патрулират в дадена територия, да откриват нарушители на голямо разстояние, да коригират огъня на частите, да им доставят екипировка и муниции.

Руското министерство на отбраната ще използва за охрана на стратегически обекти бойни роботи "Нерехта". Роботите бяха тествани в понеделник  в рамките на учението "Запад-2021". , съобщава "Известия". 

Апаратите "Нерехта", снабдени със почти безшумни електродвигатели, могат да патрулират в дадена територия, да откриват нарушители на голямо разстояние, да коригират огъня на частите, да им доставят екипировка и муниции. Комплексът развива скорост до 32 км/ч. На негова база са разработени модели, изпълняващи различни задачи и способни да носят различни стрелкови оръжия - картечници и гранатомети. Роботът не може да действа и да открива огън самостоятелно; той се управлява дистанционно от оператор.

Ударните бойни роботи "Уран-9", които са по-тежки от "Нерехта", също участваха в учението. Те бяха използвани за унищожаване на бронираната техника по време на отбрана срещу настъпление на условния противник.

Москва ще предложи някои модели и на външните пазари, например специализирания робот за разминиране "Уран-6". 

Руският президент Владимир Путин отиде лично да инспектира големите военни учения „Запад 2021”. Той беше в база край Нижни Новгород, където хиляди войници провеждаха маневери, с участието на танкове, самолети, хеликоптери и артилерия. Учението се провежда съвместно с Беларус и част от него е в непосредствена близост до границите на Европейския съюз. Общо 200 хиляди войници участват в „Запад 2021”, като военни игри има на девет руски и пет беларуски полигона.

Демонстрацията на военна мощ е само няколко дни преди изборите в Русия. На тях се очаква управляващата партия да спечели отново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във