Банкеръ Daily

Свят

"Роберт Кох" очаква нова вълна от Ковид-19 през есента

Високопоставен представител на германските здравни власти предупреди, че може да има втора вълна на коронавируса преди есента, в зависимост от поведението на хората. Изявлението бе направено в момент, когато във федералната република се възстановява икономическият живот, предаде Ройтерс.

Броят на случаите действително спада, но това съвсем не означава, че всичко е приключило, заяви на пресконференция Ларс Шаде, вицепрезидент на Института по заразни болести "Роберт Кох".

Шаде съобщи, че от другата седмица от "Роберт Кох" прекратяват редовните брифинги за ситуацията с коронавируса, а причината е намаляващият брой случаи на заразяване в Германия. За в бъдеще брифинги ще бъдат организирани само ако възникне конкретен повод например влошаване на епидемичната обстановка, предаде ТАСС.

От края на февруари институтът даваше брифинги два пъти седмично - всеки вторник и петък.

Коефициентът на репродукция на новия коронавирус в Германия се оценява понастоящем на 0,65, добави Институтът "Роберт Кох", цитиран от Ройтерс.

Този коефициент е един от факторите, които се следят внимателно, преди да се вземе решение за по-нататъшно отхлабване на мерките за социална дистанция.

Коефициент 0,65 означава, че 100 души, заразени с вируса, го предават средно на 65 други, което означава, че броят на новите инфекции ще намалее.

Коронавирусната пандемия ще продължи поне до края на тази година, заяви днес пред германското радио шефът на кабинета на канцлера Ангела Меркел.

"В момента не живеем след пандемията, а в разгара на пандемия, тя ще ни съпътства още известно време и занапред - поне за през тази година, а това е при най-оптимистичния сценарий", каза Хелге Браун.

Вчера Меркел обяви стъпки за отхлабване на противоепидемичните мерки в Германия, но в същото време властите си запазиха възможността да ги затегнат отново, в случай че броят на инфекциите тръгне нагоре.

Футболните клубовете от първите две дивизии в Германия започнаха дискусии за датите за подновяването на прекратения заради коронавируса сезон. Управата на Германската футболна лига настоява мачовете да започнат още на 15 май, но някои клубове държат това да се случи седмица по-късно.

Спортният директор на Вердер Бремен Франк Бауман посочи датата 23 май като по-оптимален вариант, тъй като това ще даде допълнително време за подготовка и ще намали рисковете от контузии. Майнц 05 също иска две седмици време за подготовка, преди да стартират официалните мачове.

Канцлерът Ангела Меркел даде зелена светлина за подновяване на Бундеслигата при закрити врата на заседание вчера.

Повечето отбори подновиха тренировки на малки групи и изчакват окончателното решение кога ще се поднови първенството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във