Банкеръ Daily

Свят

"Роберт Кох" към германците: Стойте си вкъщи

Ръководителят на здравния институт "Роберт Кох" Лотар Вилер отправи спешен призив за намаляване на контактите с цел да бъде овладяна четвъртата вълна на епидемията от коронавируса в Германия, предаде ДПА.

Вилер призова хората в страната да си останат вкъщи, доколкото е възможно. Той също така настоя да бъдат затворени кафенетата с лоша вентилация.

По думите му болниците в много региони са на предела на възможностите си и повишаването на нивото на ваксинацията няма да бъде достатъчно за ограничаване на пандемията.

"Цяла Германия е едно голямо огнище. Това е национална извънредна ситуация. Трябва да ударим аварийните спирачки", каза той.

Германци и австрийци бързат да се ваксинират срещу коронавируса в момент, когато инфекциите бележат ръст, а правителствата налагат ограничения за неваксинараните, сочат последни данни, съобщи Ройтерс.

Германия и Австрия имат едни от най-ниските показатели на ваксинирани в Западна Европа и в момента са епицентър на нова вълна на пандемията с настъпването на зимата.

Германското здравно министерство съобщи, че във вторник са се ваксинирали 436 000 души, включително 300 000 с подсилваща доза, което е най-висок показател от близо три месеца. Пред имунизационните центрове в цялата страна се извиват опашки.

"Това е знак, че много граждани са осъзнали нуждата от ваксинация", каза правителственият говорител Щефен Зайберт. Той добави обаче, че нивата на ваксинациите все още не са достатъчно високи.

Около 65 процента от населението на Австрия е напълно ваксинирано срещу коронавируса, както и 68 процента от населението на Германия, но те са далеч зад държави като Италия и Испания, които бяха много по-силно засегнати при първите вълни на пандемията.

Сабине Дитмар, здравен експерт в Германската социалдемократическа партия (ГСДП), каза, че се надява на ден да могат да бъдат ваксинирани по 1,4 милиона души, ако ваксините се поставят в компаниите работодатели, от личните лекари и от мобилни имунизационни екипи, както и във ваксинационни центрове.

В Австрия дневният брой на поставяните ваксини нарасна до близо 73 000 през миналата седмица, спрямо близо 20 000 през октомври, сочат официални данни, макар че по-голяма част от тях са били подсилващи, а не първи дози.

Facebook logo
Бъдете с нас и във