Банкеръ Daily

Свят

Роберт Бош е сред първите индустриалци в Германия, които въвеждат 8-часов работен ден

На днешния ден можем да си спомнем за германския индустриалец Роберт Бош (Robert Bosch), основател на фирмата Robert Bosch GmbH. Той е роден на днешния ден през 1861 е в с. Албек, близо до град Улм, в провинция Баден-Вюртенберг. Той е единайстото дете в семейството на заможни земевладелци. Баща му е необикновено образован човек за своето време, поради което държал много на доброто образование на децата си.

След като завършва образованието си, Роберт Бош прекарва седем години, работейки за различни компании в Германия, в САЩ (за Томас Едисон в Ню Йорк), във Великобиртания (за Siemens). 

На 15 ноември 1886 г. той отваря собствена работилница за фина механика в Щутгарт. След една година прави значително подобрение на непатентован магнетен запалителен уред, изработен от производителя на двигатели Deutz. Това представлява и първият му бизнес успех. Предназначението на уреда е да генерира електрическа искра, необходима за възпламеняване на гориво-въздушната смес в стационарен двигател с вътрешно горене. През 1897 г. Бош става първият, който адаптира такъв магнетен запалителен уред към двигател на автомобил, с което разрешава един от най-тежките технически проблем, стояли пред автомобилната индустрия в първите ѝ десетилетия.

Още преди края на XIX век Роберт Бош разширява дейността си извън пределите на Германия. Основаното вече дружество „Bosch Magneto Co“ открива свой офис във Великобритания през 1898 г., а скоро след това следват и други европейски страни. Първият магазин и фабрика в САЩ са отворени съответно през 1906 и 1910-а. 

Глобалната икономическа криза през 20-те години на миналия век принуждава Бош да започне програма за модернизиране и разнообразяване на дейностите в дружеството му. Само след няколко години успява да превърне дружеството си в международна група.

Още от самото начало Бош започва да организира професионално и допълнително обучение за своите служители и клиенти. Подтикван от силното му осъзнаване на социалните отговорности на предприемача, той е сред първите индустриалци в Германия, които въвеждат 8-часов работен ден.

Като отговорен за обществото индустриалец Робърт Бош не желае да печели пари от договорите за въоръжение, възложени на дружеството му през Първата световна война. Вместо това той дарява няколко милиона германски марки за благотворителни каузи. Резултат от тази му благородна проява е болницата, която открива в Щутгарт през 1940 година.

Когато умира на 12 март 1942 г. на 81 години, Бош е наследен от четири деца от два брака. Според завещанието му печалбите от дружеството трябва да се разпределят за благотворителни каузи. В същото време полага основите и завещава на своите последователи основните етични принципи на корпорацията, които окончателно са формулирани през 1964 г. и са валидни и до днес.

 

Групата "Бош" 

е в България от 1993 г. и има 430 служители и три дружества - "Роберт Бош" ЕООД, "БСХ Домакински уреди България" ЕООД и Bosch.IO. "Роберт Бош" ЕООД е 100-процентово дъщерно дружество на Robert Bosch GmbH. Централата на "Бош" е в София, където се помещават направленията "Автомобилно оборудване", "Електроинструменти", "Термотехника и Сградни технологии" (преди: "Системи за сигурност"). В София е позиционирано и дружеството "БСХ Домакински уреди България" ЕООД, което е активен участник на пазара за домакински уреди. През 2015 г. присъствието на "Бош" в България бе значително разширено чрез придобиването на софтуерната компания ProSyst, която междувременно се сля изцяло с Bosch.IO.

През октомври миналата година "Бош", водещ световен доставчик на технологии и услуги, откри "Инженеринг Център" в София, където близо софтуерни специалисти разработват иновативни технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране и електромобилност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във