Банкеръ Daily

Свят

Роб Диксън е новият посланик на Великобритания у нас

Заместник-министърът на външните работи Петко Дойков и посланикът на Великобритания - Роб Диксън.

Заместник-министърът на външните работи Петко Дойков е приел копие на акредитивните писма на новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Великобритания - Роб Диксън, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

В разговора си с новия посланик на Великобритания Роб Диксън заместник-министър Дойков е изрази задоволство от приятелските двустранни отношения, като е подчертал, че Великобритания е наш важен партньор в Европа и съюзник в НАТО.

„Имаме конструктивно сътрудничество по въпроси от регионално и глобално значение, като България оценява високо взаимодействието в ключови области като външна политика, сигурност и отбрана, икономика и търговия“, е отбелязал заместник-министър Дойков. На срещата са били обсъдени и бъдещите двустранни отношения в контекста на Брекзит. 

Роб Диксън ще поеме поста от Ема Хопкинс, която преминава на друга дипломатическа служба. От 2012 до 2016 г. Диксън е бил заместник-ръководител на британската дипломатическа мисия в Тел Авив.

От 2016 г. досега е шеф на департамента за Западна Африка в британското външно министерство.

Великобритания е на 13-то място в нашия износ за миналата година и на 19-то във  вноса. Търговското салдо е положително, с изключение на 2016 г., за последните девет години.

През първото полугодие на тази година, което съвпадна с епидемията от коронавируса, има спад и в износа, и във вноса между двете страни. Стокообменът е на стойност 933.2 млн. лева. 

През юли 1686 британци са посетили България със служебна цел.

До края на миналата година размерът на британските инвестиции възлиза на 2.516 млрд. евро, което нарежда Обединеното кралство на 5-то място след Нидерландия, Австрия, Германия и Италия. За 2019 г. са отчетени британски инвестиции в размер на 304.0 млн. евро.

 През първо тримесечие на 2020 г. са отчетени 17.2 млн. евро британски инвестиции.

Сред 100-те най-големи фирми с участие на чуждестранни инвеститори в България са дружествата: „Уилям Хюз България“ ООД – метални изделия, конструкции и профили (William Hughes), Шел България ЕАД – търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (Shell), Домейн Бойар АД – производство на вина от грозде (Boyar International), „Импириъл Табако България“ ЕООД – Търговия на едро с тютюневи изделия (Imperial Tobacco Group Plc) са с участие на инвеститори от Великобритания (по данни на БАИ).

Добрият макроикономически и инвестиционен климат, включително стимулите, предоставени от Закона за насърчаване на инвестициите и други данъчни закони, са добра възможност за привличане на британски инвестиции в българската икономика.

През миналата година британските туристи в България са 470 149, с ръст от 20.7% спрямо същия период на 2018-а. Великобритания заема четвърто място по брой туристи сред страните от ЕС след Румъния, Гърция и Германия.

Българите, посетили Великобритания за същия период, са 187 850, с нарастване от 5.2% спрямо януари-декември на 2018-а. Това прави Великобритания десетата предпочитана туристическа дестинация за българските граждани.

През ноември България традиционно участва в най-голямото световно туристическо изложение във Великобритания - World Travel Market.

Британските туристи проявяват интерес към българските балнеоложки центрове, морски и планински почивки, ски-туризъм, обиколни и комбинирани опознавателни турове.

През юли 13 821 британци са били в България. От 774 са посетили страната ни с цел екскурзия и почивка. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във