Банкеръ Daily

Свят

Риск от спиране на заводите заради пресъхващата Рейн

Федерацията на германските индустрии предупреди, че може да се наложи заводите да намалят или спрат напълно производството си. Причината е понижаването на нивото на река Рейн, което затруднява превозването на товари.

Равнището на водите на Рейн при град Емерих, близо до границата с Холандия, е спаднало с още четири сантиметра за последното денонощие.

По трасето за корабоплаване все още има дълбочина от близо 200 сантиметра, но измереното днес рекордно ниско ниво подчертава значителния недостиг на вода, причинен от месеци суша в голяма част от Европа.

Според заместник-ръководителя на Федерацията на германските индустрии Холгер Льош продължаващата суша и ниските водни равнища заплашват сигурността на снабдяването на промишлеността.

Товарните кораби в момента могат да поемат по-малко от една трета от нормалния обем стоки, който са превозвали. В някои случаи е необходимо транспортът да се увеличи три пъти, за да се достави същият обем на клиента.

Льош обяснява, че прехвърлянето на товари от речен на релсов или шосеен транспорт е силно затруднено поради ограничените възможности на железниците и недостига на шофьори.

Той смята, че е въпрос на време съоръженията от химическата и стоманодобивната промишленост да бъдат спрени, нефтените продукти и строителните материали да престанат да достигат местоназначението си, а енергийните доставки да бъдат допълнително затруднени. Също така според него е въпрос на време и транспортните средства с голям капацитет и за тежки стоки да не могат повече да бъдат използвани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във