Банкеръ Weekly

Свят

Рим и Брюксел заровиха томахавката

Валдис Домбровскис обяви примирието

Рим и Брюксел изглежда ще заровят томахавката на войната, след като постигнаха споразумение за бюджета на Италия за 2019 година. Надвисналият от няколко месеца проблем плашеше инвеститорите и предизвикваше напрежение между популисткото правителство на Апенините и останалата част от Европейския съюз, както отбелязва "Файненшъл таймс".

В крайна сметка Европейската комисия се отказва от наказателните мерки във връзка с намеренията на Рим. Нейният заместник-председател, отговарящ за еврото, Валдис Домбровскис, съобщи, че според договореното споразумение бюджетният дефицит на Италия за 2019-а ще е 2.04 на сто от БВП - в сравнение с първоначалното намерение на италианците за 2.4 процента. Домбровскис каза още, че комисията се надява бюджетът да послужи като основа за "балансирана бюджетна и икономическа политика на Италия". По думите му страната спешно се нуждае от възстановяване на доверието в икономиката си и подкрепа на инвестициите.

Помирението дойде след двумесечен сблъсък за бюджета, който според италианското правителство беше нужен за съживяване на икономиката, но според Брюксел щеше да увеличи и без това огромния италиански дълг, нарушавайки фискалните правила на еврозоната. Намереното решение не е идеално, сподели все пак Домбровскис, който изказа загриженост от отказа на кабинета от планираните пенсионни реформи.

До сделката се стигна след интензивни преговори между Италия и Еврокомисията, след като Рим реши да търси компромисно решение, въпреки че по-рано беше предупредил, че никога няма да се откаже от планираните разходи. Заместник министър-председателят и лидер на дясната популистка партия Северна лига Матео Салвини уверяваше през октомври, че страната му няма да промени "и запетая в проектобюджета".

Европейската комисия бе определила 19 декември като датата, на която ще обяви "процедура за прекомерен дефицит" срещу Италия за нарушаване на фискалните правила.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във