Банкеръ Daily

Свят

Риксгрансен - раят за скиорите от сутрин до вечер

Някои ски курорти година след година пазят мястото си в различни класации за най-добрите кътчета на планетата за зимен спорт. Други обаче несправедливо остават извън вниманието на пишещите. Но винаги идва моментът на славата и откриването на курортите, които незаслужено остават далеч от интереса на туристите, а те всъщност са идеални както за професионални скиори, така и за начинаещи.

В тази група попада и шведският Риксгрансен (Riksgränsen) - най-северният ски курорт в света. Тук можете да карате ски от сутрин до вечер. Наблизо, в градчето Юккасярви, е и световноизвестният леден хотел Ice Hotel, където вечер имате възможност да се потопите в ледената екзотика. Всяка година, след средата на ноември, този удивителен хотел за 120 човека посреща своите гости в ледените си апартаменти, където температурата на въздуха е минус 4°С. Стаите са оборудвани със спални чували от еленски кожи. На гостите се предлага фирмения Scotch on the Rocks на ледения бар и възможност да изгледат един филм. Освен това се изгражда и леден театър "Глобус", където ще има представления за гостите.

Риксгрансен е скиорски център, разположен на 250 км на север от северния полярен кръг в шведската част на Лапландия на границата с Норвегия. Той възниква като такъв през 1903 година, когато дотук стига железницата. Риксгрансен е много малко градче - тук живеят само 30 човека. В ски сезона, който продължава между 11 февруари и 25 юни, тук идват още много хора, които намират работа около обслужването на туристите.

Снегът е превъзходен (най-хубавият в Швеция) и от много години курортът е като Мека за скиорите, когато сезонът в Алпите приключи.

Курортът Риксгрансен възниква сред неповторимата и абсолютно дива природа на Заполярието и дава уникалната възможност за каране на ски и през лятото, както и голяма зона за спортуване и извън официалните трасета. За фрийрайдъри няма по-подходящо място на света. Любителите на зимните спортове ще намерят и много други интересни неща - ски училище, шейни, теглени от кучета, снегомобили и ски за бягане.

Курортът е разположен на 909 м, а максималната височина на трусетата е 1200 м над морското равнище. Макар че снегът пада рано, карането на ски може да започне едва в средата на февруари, когато слънцето се появява вече за достатъчно дълго време през деня. До февруари тук е много студено и властва тъмнината на полярната нощ. А от 21 май слънцето свети през целия ден и лифтовете работят от 10 часа сутринта до полунощ. Общата дължина на трасетата е 20 километра.

Всяка година през май най-добрите сноубордисти от целия свят се събират в Риксгрансен, за да се съревновават в карането на сноуборд, халф-пайп и куотър-пайп (Quarter Pipe). Сноуборд лагерът в Риксгрансен е традиция откакто легендата на сноуборда - Крейг Кели, открил този рай на светлината на полунощното слънце.

За гостите тук се организира и състезание под наименованието "Разходка за по едно питие" - каране на ски по норвежката страна на планината до жп спирката Бьорнфел.

Тъй като в курорта Риксгрансен има само един хотел, то пребиваването тук трябва да се  резервира поне година по-рано. Хотелът и цялата инфраструктура на курорта са под един покрив. Освен хотела, в комплекса има и апартаменти, в които могат да се настанят по 4 - 6 човека, SPA-комплекс, пет ресторанта и кафенета, магазин, в който може да се намери всичко, което е необходимо за пребиваването ви в курорта.

С гид може да достигнете до места, откъдето се открива панорамна гледка с обхват на 360 градуса. Освен това е възможно скално катерене, риболов под леда, голф, както и круиз по фиорда до норвежкия град Нарвик.

Едно от най-важните събития през лятото в курорта е Midsummer night festival, който се провежда между 23 и 26 юни, когато приключва скиорския сезон.

Има два варианта за достигане до Риксгрансен. Първият е със самолет от Стокхолм до Кируна на около 960 км на североизток от централната част на шведската столица (около 90 минути полет). Риксгрансен е на 130 км от Кируна, а разстоянието може да се измине с автобус, влак или автомобил. Този трансфер също отнема около 90 минути.

Между Стокхолм и Риксгрансен има директен влак и това е втората възможност. Пътешествието отнема 18 часа, но то ви дава възможност да се насладите на живописната природа и животни на Швеция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във