Банкеръ Daily

Свят

Рияд предупреди Тръмп да не спира вноса на петрол

Саудитска Арабия предупреди новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, че ще рискува здравето на американската икономика, ако осъществи предизборното си обещание да блокира вноса на петрол, съобщава "Файненшъл Таймс".

По време на предизборната си кампания Тръмп обеща да създаде "пълна американска енергийна независимост от нашите врагове и петролни картели".

Енергийният министър на Саудитска Арабия обаче многозначително напомни на новоизбрания президент, че САЩ се ползват повече от всеки друг от глобалната свободна търговия, добавяйки, че енергията е основен източник на сила за световната икономика.

Със сърцето си новоизбраният президент Тръмп ще види ползите и мисля, че петролната индустрия също ще го посъветва, че блокирането на търговията на какъвто и да е продукт не е здравословно, посочи енергийният министър Халид ал Фалих, който е и председател на Aramco - държавната петролна компания на Саудитска Арабия, пред "Файненшъл Таймс".

Представителят на кралството, което е най-големият износител на суров петрол в света, също така каза, че въпреки че САЩ внасят милиони барела петрол, страната също така се "възползва изключително" от способността си свободно да продава "значителни обеми" на експортни продукти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във