Банкеръ Daily

Свят

Рияд няма да бойкотира преговорите за Сирия въпреки конфликта с Техеран

Саудитският постоянен представител в ООН Абдала ал Муалими обяви, че кризата с Иран не би трябвало да има никакъв ефект върху усилията за мир в Сирия и в Йемен. Той подчерта, че Рияд няма да бойкотира следващите преговори за мир в Сирия.

"Ние ще продължим да работим здраво, за да поддържаме усилията за мир в Сирия и в Йемен", каза дипломатът. "Ще участваме в идните преговори за Сирия”, добави той.

Преговорите трябва да започнат от 25 януари в Женева под егидата на ООН. Саудитският представител обаче постави под съмнение волята на Иран да насърчава мира в Сирия и каза, че Техеран не е подкрепя много от усилията за уреждане на конфликта.

Ал Муалими изрази надежда, че предстоящите преговори за мир в Йемен, предвидени за средата на януари, ще бъдат продуктивни, но добави, че това ще зависи от отношението на хусите.

Той подчерта, че подкрепяните от Иран шиитски бунтовници трябва да приемат резолюцията 2216 на ООН, която ги призовава да напуснат териториите, които завладяха от началото на гражданската война.

Facebook logo
Бъдете с нас и във