Банкеръ Daily

Свят

Рияд благосклонен към мирния план на Къшнър за Близкия изток

Джаред Къшнър

Държавният министър на Саудитска Арабия Мохамед аш Шейх каза, че представеният от съветника на Белия дом Джаред Къшнър икономически план за палестинските територии може да успее, защото включва частния сектор и "ако има надежда за мир", предаде Ройтерс.

"Наистина мисля, че може да се получи, ако хората повярват, че може да се получи. Начинът да се даде на хората на място такава вяра е да им се даде надежда, че това ще е нещо трайно, че ще има бъдеще и че в крайна сметка ще има благоденствие и устойчиво развитие", каза Аш Шейх на икономическата среща на върха в Бахрейн за насърчаване на инвестиции в палестинските територии.

Икономическият растеж на Западния бряг и в ивицата Газа трябва да се съсредоточи върху създаването на работни места, каза шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард.

Тя посочи земеделието, туризма и строителството като сектори, "които могат да поемат много работни места".

МВФ прогнозира свиване на палестинската икономика с 1,6 процента тази година. По негови данни равнището на безработица на Западния бряг е 30 процента, а в ивицата Газа - 50 процента.

Оман обяви, че открива посолство в град Рамала на Западния бряг, предаде Асошиейтед прес.

В туит на оманското външно министерство се казва, че това решение е пореден израз на подкрепата на султаната за палестинския народ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във