Банкеръ Daily

Свят

Ричард Брансън се издигна 50 мили над земята

Британският милиардер Ричард Брансън се издигна на повече от 50 мили (81 км) над пустинята в Ню Мексико на борда на ракетния самолет "Юнити-22" на своята компания "Върджин галактик". След това заедно се петимата си спътници, вкл. двама пилоти, се завърна на самолета носител "Ив", за да се насочат обратно към Земята, предаде Ройтерс.

Това е първият изпитателен полет с максималния брой пътници в програмата за космически туризъм, започнала преди 17 години. Ако всичко върви по план, полетът ще приключи, където е започнал - на писта на Спейспорт Америка в Ню Мексико.

Двукорпусният реактивен самолет носител, превозващ космическия самолет "Юнити-22" на компанията "Върджин галактик" се издигна днес на пустинята в щата ню Мексико. На борда за този изпитателен полет бе британският милиардер Ричард Брансън, който желае сам да оцени преживяванията на бъдещите космически туристи, предадоха осведомителните агенции.

Това е първият изпитателен полет на космическия самолет "Юнити-22" до ръба на космоса с пълен капацитет - двама пилоти и четирима пътници. Пилотите Дейв Макай и Майкъл Масучи ще контролираха запалването и изключването на ракетния двигател и ще активират опашката на апарата за маневрата по връщане. Ричард Брансън бе придружен от трима висши служители на компанията си. Това са Бет Моузес, главен инструктор на астронавти във "Върджин галактик", главният инженер Колин Бенет и Сириша Бандла, вицепрезидент за изследователската дейност.

"Юнити-22" се издигна със самолета носител "Ив" на "Върджин галактик" на височина 15 км. След това сам продължи полета си до максималната височина. Там екипажът остана в безтегловност за четири минути, преди да започне спускането към Земята.

Официалната задача на Ричард Брансън за изпитателния полет е да оцени преживяването на космически турист. Впечатленията му ще бъдат използвани за подобряването на условията за бъдещите клиенти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във