Банкеръ Daily

Свят

Рязък скок на новозаразените с Ковид-19 в Германия

Броят на новите случаи на заразяване в Германия нарасна с 2194 само за един ден, което е най-високото число от април насам, предаде ДПА, като цитира информация на института за инфекциозни заболявания "Роберт Кох".

По време на пика на пандемията в края на март и началото на април институтът отчиташе над 6000 нови случая всеки ден, преди броят им да спадне значително и да започне да се повишава отново от юли. 

През август броят на новите случаи всеки ден е бил средно 2034. Институтът "Роберт Кох" отбелязва, че броят на откритите случаи зависи отчасти от броя на хората, които поискат да бъдат изследвани.

Общият брой на заразените с вируса в Германия от началото на пандемията е вече 265 857.

С трите смъртни случая, регистрирани последния ден, общият брой на жертвите на коронавируса в Германия достигна 9371. Според института 237 300 заразени са се възстановили.

Германската компания Biontech планира масово производство на ваксина срещу коронавируса, причиняващ заболяването Ковид-19.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън заяви днес, че сега е необходима твърдост за възпиране на втора коронавирусна вълна, за да прекарат спокойно британците традиционните си коледни празненства, предаде Франс прес.

"Единственият начин да осигурим на страната възможност да празнува Рождество е да бъдем твърди сега", заяви премиерът. 

"Значи, ако е възможно, да спрем втората гърбица на дромадера, да я направим по-плоска. Дромадер ли беше двугърбата камила? Не си спомням вече. Хъммм, проверете!", добави той.

През март, по време на първата вълна от COVID-19, Джонсън използва друго сравнение, като обеща "да сплеска сомбрерото" - имайки предвид кривата, отразяваща развитието на епидемията.

За да се забави разпространението на вируса, премиерът призова британците да спазват забраната за събиране на повече от шестима души, включително децата, било на открито или в затворени помещения, и съобщи, че обмисля въвеждането на вечерен час за пъбовете в страната.

Премиерът обаче иска да избегне връщане на общонационалната карантина, което би било опустошително за икономиката, вече твърде отслабена поради пандемията. При все това са въведени нови локални антивирусни мерки и днес се очаква обявяването на допълнителни рестрикции в Североизточна Англия, където живеят почти два милиона души.

В Обединеното кралство се регистрират все повече заразени - от доста дни вече по над 3000 всеки ден, а вчера дори почти 4000. Коронавирусът е взел там най-много жертви в Европа - близо 41 700. Инфектираните обаче може всъщност да са повече - мнозина хора със симптоми на болестта не успяват да получат достъп до тестове и това предизвиква остри критики към правителството.

"Боя се, че в момента системата трудно се справя със същинските нужди", призна Джонсън и за пореден път увери, че до края на октомври ще се гарантира капацитет от 500 000 теста дневно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във