Банкеръ Daily

Свят

Рязко увеличаване на заразените в Германия

Случаите на заразяване с новия коронавирус в Германия бележат рязко увеличение - нарастването е с 20 процента през последната седмица, съобщи експерт от института "Роберт Кох", цитиран от Ройтерс.

"Намираме се в началото на третата вълна. Това вече не може да се оспорва. А на този етап сме облекчили ограниченията и и това ускорява експоненциалното нарастване" на заразяванията, каза епидемиологът Дирк Брокман за телевизия А Ер Де.

Меркел и лидерите на германските провинции се договориха по-рано този месец за поетапно разхлабване на ограничения, като се запазва възможността властите да върнат тези ограничения, ако броят на заразените надхвърли 100 на 100 000 души в три поредни дни.

Вчера броят на новозаразените нарасна до 83 на 100 000 души спрямо 79 предишния ден и 68 преди седмица. Институтът "Роберт Кох" предупреди, че те могат да достигнат 200 до средата на следващия месец.

По повод решението на Германия да преустанови използването на ваксината на АстраЗенека след съобщения за нарушения в кръвосъсирването у някои ваксинирани Брокман каза, че трябва да се обяснят относителните рискове на обществеността. Той заяви, че от Ковид-19 са починали 1000 души на един милион спрямо може би един починал на един милион от свързани с ваксината усложнения.

"В рисковите групи рискът от умиране от Ковид-19 е много по-висок. Това означава, че е може би 100 000 пъти по-вероятно да починат от Ковид-19, отколкото от ваксина на АстраЗенека", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във