Банкеръ Daily

Свят

Рязко се увеличиха бежанците през Гърция

Гръцките власти отчитат рязко увеличение на наплива на бежанци към гръцките острови, предаде БНР. Жителите там са недоволни, че туристите все по-рядко почиват на местата, където има бежански лагери.

Само в рамките на един месец до гръцките острови в Егейско море са достигнали над 3800 мигранти, отпътували с лодки от турските брегове. Това е почти три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщават граничните власти.

В последните дни се забелязва видимо увеличение на бежанската вълна, което се обяснява с напрежението между Атина и Анкара за провокативните турски сондажи в Егейско море. "Турците умишлено допускат свободно движение на трафиканти", протестират жителите на островите.

Мигрантите също бързат да влязат в Гърция преди парламентарните избори, като се очаква смяна на властта в Атина и правителство на консерваторите, които ще въведат много строги мерки по връщане на мигрантите обратно в Турция.

Гърците, които живеят на близките до Турция острови, отново за поредна година съобщават, че туристите не желаят да почиват до бежански лагери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във