Банкеръ Daily

Свят

Рязко се е увеличил броят на бежанците, които се опитват да влязат в ЕС

Рязко се е увеличил броят на бежанците, които се опитват да влязат в Европейския съюз, съобщава ДПА, позовавайки се данни на европейската гранична служба Фронтекс.
През април имаше рекорден спад, което се обяснява с епидемията от коронавирус. През месеците между януари и май са отбелязани 31 600 нелегални пресичания на границата, а това е спад от 6% спрямо същия период на миналата година.

Промяна има в активността по различните маршрути за нелегално влизане в Европа. През Западните Балкани са преминали над 6900 души, което е повишение от над 50% спрямо петте месеца на миналата година. През централната част на Средиземно море са засечени 5500 бежанци, а това близо три пъти повече спрямо същия период на 2019-а.

Миграционният път през Турция и Гърция остава най-активен по данни на Фронтекс. Граничната служба е отчела по него 12 700 случая между януари и май, но това е с 28% по-малко спрямо броят им от миналата година.
За същия период други 3700 бежанци са влезли в Европа през Мароко и после Испания. От Фронтекс отбелязват, че движението по този маршрут е по-малко от половината сравнено със същия период на 2019-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във