Банкеръ Daily

Свят

Резолюцията за импийчмънт на Тръмп ще бъде внесена в Сената на 25 януари

Обвинителният акт за импийчмънта на бившия президент Доналд Тръмп ще бъде внесен  в Сената на Конгреса на САЩ на 25 януари. Това съобщи  лидерът на демократическото мнозинство в горната камара Чък Шумър (от щата Ню Йорк).

"Аз разговарях с председателката  (на Камарата на представителите в Конгреса Нанси) Пелоси, която ме информира, че документите (за импийчмънта)  ще бъдат внесени в Сената в понеделник", е казал Чък Шумър в изказване в Сената.

"Сенатът ще проведе процес в рамките на импийчмънта (...)  И когато процесът приключи, сенаторите ще трябва да решат, считат ли те, че Доналд Тръмп е подстрекавал (поддръжниците си) към метеж против (интересите на) САЩ", добавя Шумър.

От пресслужбата на Пелоси бе разпространено изявление, в което се потвърждава, че документите по импийчмънта ще бъдат предадени в Сената на 25 януари.

Вторият импийчмънт

Контролираната от Демократическата партиа Камара на представителите на 13 януари одобри резолюция за импийчмънта на Тръмп. Обвинението в документа е едно - подстрекателство към метеу. Така Тръмп стана първият в историята на страната президент, който два пъти е подлаган на процедурата по импийчмънт. Първият опит за отстраняването му от длъжност демократите направихапрезв 2019 година. Камарата на представителите тогава също потвърди обвиненията в рамките на импийчмънта, но Сенатът, в който болшинството бе на страната на републиканците, в началото на 2020 година оправда  държавния глава.

Този път процедурата по импийчмънт е започната заради изказвания на Тръмп на 6 януари. В този ден негови поддръжници, събрали се в столицата на САЩ на многохилядна манифестация в негова подкрепа, нахлуха  в Конгреса, опитвайки се да предотвратят утвърждаването на резултатите от проведените в страната на 3 ноември президентски избори,  които победата извоюва демократът Джо Байдън.

 

Процесът за импийчмънт на Тръмп ще започне в Сената след 8 февруари

Процесът в Сената на американския Конгрес за импийчмънт на Доналд Тръмп ще започне в седмицата след 8 февруари, съобщават световните агенции. Новината идва от лидера на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър. До това споразумение  се е стигнало след разговори с републиканците.
В понеделник Камарата на представителите ще внесе обвинителния акт срещу Тръмп в Сената. След това юридическият екип на Тръмп ще има време, за да подготви неговата защита.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във