Банкеръ Daily

Свят

Резервната румънска еврокомисарка плагиатствала статия

Мелания-Габриела Чот

Резервният кандидат на Румъния за поста еврокомисар по транспорта Мелания-Габриела Чот и бившият главен преговарящ с ЕС Василе Пушкаш са плагиатствали на 70 процента в научна статия, публикувана през 2012 г., когато Чот защитава докторска дисертация, съобщава независимата румънска онлайн медия "ПресУан" (PressOne).

Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) предложи тази седмица за поста еврокомисар, определен за Румъния, евродепутата Дан Ника, след като първоначалната кандидатура в лицето на Рована Плумб бе отхвърлена от правната комисия на Европейския парламент. Заради квотата по полове, СДП предложи като резервен вариант настоящия държавен секретар в МВнР Мелания-Габриела Чот.

"ПресУан" съобщава днес, че Чот и Василе Пушкаш, в качеството на координатор на докторската й дисертация, са публикували през 2012 г. статия, озаглавена "Психологически фактори при вземането на решения във външната политика (1): Модели за вземане на решения" в списание на Университета в град Клуж Напока "Бабеш Боляй". Статията е плагиатствана от много източници, но най-вече от книгата Understanding Foreign Policy Decision Making, а на две места в статията, в които са плагиатствани цели масиви от книгата, е цитиран Василе Пушкаш, за да се остави впечатлението, че изложените идеи принадлежат на бившия главен преговарящ на Румъния с ЕС (в правителството на Адриан Нъстасе).

Независимата онлайн медия е опитала да се свърже с Габриела Чот, която е затворила телефона, след като е разбрала за какво я търсят. Василе Пушкаш не е отговорил на обаждането, нито на изпратено съобщение, с което е помолен да изложи своята гледна точка, отбелязва "ПресУан".

Facebook logo
Бъдете с нас и във