Банкеръ Daily

Свят

Резервите на Вашингтона ще се изчерпят през октомври

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън съобщи, че наличните във Вашингтон резерви ще се изчерпят през октомври. Тя за пореден път призова американските законодатели да увеличат лимита на държавния дълг на страната.

"Когато всички достъпни мерки и наличните средства бъдат напълно изчерпани, САЩ за първи път  в историята ще се окажат неспособни да изпълняват своите задължения", се казва в писмо на Йелън до законодателите, публикувано от пресслужбата на финансовото ведомство на САЩ. Министър Йелън е подчертала, че, съгласно последните данни, "средствата и извънредните мерки, най-вероятно, ще бъдат изчерпани през октомври".

Джанет Йелън отбелязва, че забавянето на процедурата по повишаване на тавана на държавния дълг, "може да нанесе непоправима щета на американската икономика и на световния финансов пазар".

Таванът на държавния дълг на САЩ бе замразен от Конгреса до 31 юли. Тъй като  законодателите не успяха да го увеличат, от 1 август нивото на задлъжнялост достигна законодателно установената максимална величина. По-рано Йелън неведнъж предупреждаваше Конгреса, че ако таванът на държавния дълг не бъде увеличен от 1 октомври, когато в САЩ започва новата финансова година, то възможностите на правителството на САЩ да се разплаща може сериезно да бъдат подкопани.

По-рано републиканците заявиха, че не поддържат повишението на  тавана на държавния дълг, ако президентът на  САЩ Джо Байдън и демократите не се съгласят да съкратят разходите или предприемат други мерки по съкращаване на държавния дълг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във