Банкеръ Weekly

Свят

Революцията в Америка поиска главата на полицията

Президентът Тръмп е против разформироването на органите на реда и лишаването им от финансиране

S 250 802615bb b421 4fc3 8021 530b55f45017

Изминаха повече от три седмици, откакто видеозаписът, на който бял полицай притиска до смърт с коляното си врата на повален на земята чернокож, хвърли Съединените щати в невиждани протести срещу расовата дискриминация, нерядко прерастващи в размирици и вандализъм. Освен че изразяват недоволството си от полицейското насилие и настояват за справедливост за смъртта на Джордж Флойд и други чернокожи жертви, протестиращите призовават за бързи и мащабни промени в начина, по който функционира политиката на Съединените щати.

Призивът "Дефинансирайте полицията" обедини недоволните и в някои градове е почти осъществен.

Активистите от години настояват да се намалят парите за правоприлагащите органи – да се вземат средства от полицията и затворите и да се инвестират в общественополезни услуги. Основната идея е приоритет в държавния бюджет да се дава на борбата срещу безработицата, за здравеопазване, образование и други важни програми, а не на полицията. Привържениците на този подход смятат, че това е най-добрият път напред, тъй като опитите за реформиране на полицейските служби през последните пет години не са довели до нищо.

Някои от активистите са готови

да се задоволят със скромно намаление на финансирането, докато други се обявяват за пълното премахване на полицията в сегашния й вид. Бившият грузински президент Михаил Саакашвили, който никога не е страдал от липса на самочувствие, дори изтъкна себе си като пример за Америка – припомняйки как е закрил грузинската полиция и я е създал наново, което е довело до изкореняване на корупцията и сериозни успехи в борбата с престъпността.

Минеаполис, градът, в който бе убит Джордж Флойд, логично бе първата арена на протестите, както и на усилията за реформиране на управлението. Дали заради безпристрастната оценка на прокурорите или заради уличния натиск, но полицаят, причинил смъртта на Флойд, бе обвинен в предумишлено убийство – което се случва изключително рядко, когато действия на служител на реда доведат до смъртта на задържан.

Градският съвет на Минеаполис пък гласува единодушно за разпускането на полицейските сили на града и замяната им с "общински" отдел за безопасност. Съветът одобри и решение за започване на едногодишен процес за проучване и създаване на нов модел за безопасност на града. Кметът Джейкъб Фрей не одобри предложението, но не успя да го спре.

Досега никой не е дал яснота

как ще функционира опазването на реда

след разпускането на полицията, но градските власти обявиха, че ще съберат съответните организации, за да обсъдят как да се предотврати насилието, да се гарантира зачитането на гражданските права и расово равенство. Техните намерения са планът им за разпускането на полицията да бъде подложен на гласуване в Минеаполис по време на президентските избори на 3 ноември.

Подобни процеси са в ход и в други американски градове. В "Туитър" кметът на Ню Йорк Бил де Блазио сподели предложения за реформиране на органите на реда, включително план за "Пренасочване на финансирането от полицията на Ню Йорк към младежки и социални услуги". Той поясни, че сумата ще бъде уточнена по време на обсъждането на бюджета от градския съвет. Градските съветници предложиха намаляване с 5 до 7 на сто на парите на всички агенции, включително на бюджета на полицията от 5,9 милиарда долара.

От полицейското управление защитиха бюджета си с аргумента, че орязването му ще доведе до увеличение на престъпността, но критиците не приеха тези доводи, изтъквайки, че по време на неотдавнашна полицейска стачка престъпността даже е намаляла.

Междувременно кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети предложи бюджетът на местната полиция, който е 3 милиарда долара, да бъде орязан със 150 милиона.

Бостън, Сиатъл и други големи американски градове обявиха подобни намерения. В Сиатъл

протестиращи окупираха центъра

и го обявиха за "зона, свободна от полиция".

"Местните терористи превзеха Сиатъл, които, разбира се, се контролират от радикални леви демократи", написа президентът Доналд Тръмп в Туитър, призовавайки към законност и ред. Той разкритикува също така местната "радикална лява" власт за нейното несправяне с протестите и призова губернатора на щата Вашингтон Джей Инсли и кмета на Сиатъл Джени Дъркан да поемат контрола.

Инициативите на някои места са значително по-радикални от стъпките към реформи във Вашингтон, но и в американската столица си дадоха сметка, че няма да е възможно умиротворение, докато не бъде отговорено на исканията за дълбоки промени. Редица политици на национално ниво се присламчиха към протестите – някои вероятно защото наистина вярват в издиганите каузи, други – защото искат да се възползват от тях, а трети може би и от страх. Представители на Демократическата партия поискаха промени във федералните закони, които преди два месеца биха изглеждали дори радикални – като забрана полицаите да прилагат хватки с душене – но днес

бледнеят на фона на местните инициативи.

Динамиката на политиката във Вашингтон обаче гарантира, че ако доминираната от демократите Камара на представителите предложи нещо по-смело, то така или иначе няма да мине заради противопоставянето на доминирания от републиканците Сенат и президента Доналд Тръмп.

Самият Тръмп подписа изпълнителна заповед, чиято цел е да спре полицейската бруталност чрез насочване на федерални пари към тези полицейски служби, които отговарят на определени атестационни стандарти за използването на сила. Освен това служителите на реда, които имат проблемна биография, занапред по-трудно ще бъдат наемани от други управления. Изисква се също правосъдният министър (който е и главен прокурор) да създаде база данни, проследяваща освобождаванията от длъжност и присъдите по наказателни и граждански дела срещу полицаи заради прекомерна употреба на сила.

Същевременно Тръмп отхвърли призивите за дефинансиране или разформироване на управленията. "Трябва да намерим общ език, но твърдо се противопоставям на радикалните и опасни призиви за намаляване на финансирането, разформироване и разпускане на полицейските управления. Без полицията настава хаос", заяви американският президент.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във