Банкеръ Daily

Свят

Революция във Вашингтон, привърженици на Тръмп нахлуха в Конгреса (снимки)

Сн. АП
S 250 74e12e52 082b 42b7 8947 cb1e87658ef2
S 250 de9374f7 f904 4af3 8e8d c570ca18259f
S 250 370d10f2 bb90 41e5 a411 2c3f38eed884
S 250 4d508e45 f5ff 4cfa b4b4 e9647aa3b1d7

Протестиращи привърженици на президента Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия в американската столица Вашингтон. Смут настъпи в Камарата на представителите, след като вратите бяха затворени и дебатът по преброяването на електоралните гласове временно бе прекратен, предаде Асошиейтед прес. Днес на съвместно заседание на двете камари на Конгреса на САЩ трябваше да бъде утвърден изборът на Джо Байдън за президент САЩ.

Представител на полицията на Капитолия се качи на трибуната и призова конгресмените да запазят спокойствие, като ги увери ,че скоро ще има повече информация. Председателят на комисията по правилата на Камарата Джеймс Макгавърн от Масачузетс заяви пред събралите се конгресмени, впили поглед в телефоните си, че се очаква скоро Камарата да възобнови заседанието си. Репортерите и другите хора извън залата бяха предупредени да заемат местата си и да не излизат.

Един човек е бил прострелян на Капитолия, предаде Асошиейтед прес.

Информацията за ранения човек идва от запознат източник, пожелал анонимност. По рано Си Ен Ен съобщи, че става дума за жена, простреляна в гърдите, която е в критично състояние.

Според източника на Асошиейтед прес пострадалият човек е откаран в болница. Няма яснота около обстоятелствата, при които се е случил инцидентът.

Говорител на Белия дом съобщи, че националната гвардия е изпратена във Вашингтон. 

По-рано днес вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс отхвърли отчаяния натиск на Доналд Тръмп и заяви, че няма правомощия да отхвърля резултатите от гласуването на членовете на Избирателната колегия, съгласно които Джо Байдън на 20 януари трябва да встъпи в длъжност като следващият президент.

Пенс заяви в декларация, разпространена от Белия дом минути преди вицепрезидентът да влезе в сградата на Капитолия, за да председателства съвместното заседание на двете камари на Конгреса, че неговата "обмислена преценка е, че клетвата му да подкрепя и защитава конституцията не му позволява да претендира за едностранно правомощие да определя кои електорални гласове да се броят и кои не". 

Доналд Тръмп заяви днес пред група от възторжени свои привърженици, че никога няма да признае поражението си на изборите през ноември в САЩ и все още се смята за победител.

"Никога няма да се предадем, никога няма да признаем поражението. Това няма да се случи. Не трябва да признаваме поражение, когато става дума за кражба. Страната ни преживя достатъчно. Повече няма да търпим това", каза Тръмп в обръщение към "Похода за спасение на Америка" - многохилядна демонстрация на негови привърженици във Вашингтон. 

"Ще спрем кражбата", заяви Тръмп на митинга, организиран в района на "Елипс парк" близо до Белия дом, като изрази увереност, че в проявата участват "стотици хиляди души", без да дава доказателства.

Във връзка с настъпили безредици във Вашингтон българското Министерство на външните работи съветва всички български граждани, намиращи се на територията на Федералния окръг Колумбия, да не излизат навън, съобщи пресцентърът на министерството.

Сградите на Конгреса на САЩ на Капитолийския хълм са обект на безредици и са блокирани от полицията.

Кметът на Вашингтон Мюриел Баузър със заповед наложи полицейски час в столицата на САЩ от 18 ч местно време днес до 6,00 ч. местно време утре.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в САЩ на тел: +1 202 387 0174; +1 202 387 5770; +1 202 483 1386; +1 202 299 0273.

Facebook logo
Бъдете с нас и във