Банкеръ Daily

Свят

Рестриктивните COVID мерки се завръщат в Европа

Рестриктивните мерки за овладяване на коронавируса се завръщат в Европа. В Чехия в закритите пространства отново изискват маски за лице, а Латвия затваря баровете и магазините. 

В Русия, където броят на инфекциите достигна рекордни нива, бе обявено, че седмицата между 30 октомври и 7 ноември ще бъде неработна, за да се ограничи разпространението на заразата. 

„Сега е особено важно да се свали пикът на нова вълна от епидемията“, каза президентът Владимир Путин, който отправи необичайно емоционален призив към руснаците да се защитят чрез ваксинация. Той изрази безпокойство от ниските нива на ваксинация сред руснаците въпреки „трудната“ ситуация с Covid-19. „Не разбирам какво се случва... Имаме надеждна и безопасна ваксина", каза още Путин.

Засега Обединеното кралство няма да връща ограниченията, въпреки скока на заразените с COVID-19 и нарастването на хоспитализациите и смъртните случаи, каза здравният министър Саджид Джавид.

Междувременно се очаква лидерите на ЕС да обсъдят премахването на някои ограничения за пътуванията, облекчавайки движението за ваксинираните граждани на Алианса. Една от възможностите, които се обсъждаха преди двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел на 21-22 октомври, бе планът за ефективно премахване на системата от зелени и червени зони в блока, които бяха използвани за регулиране на правилата за пътуване. Вместо това се предлага всеки, който е бил ваксиниран, да пътува свободно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във