Банкеръ Daily

Свят

Рестарт ли е удължаването на Нов СТАРТ

Байдън спаси в последния момент изтичащия договор между САЩ и Русия

Делото на Обама и Медведев бе опазено

Съединените щати и Русия удължиха до 2026-а срока на ключово споразумение за контрола над въоръженията – Договора за съкращаване на стратегическото настъпателно въоръжение, известен като Нов СТАРТ. Срокът му изтичаше на 5 февруари и удължаването му бе сред първите големи външнополитически предизвикателства пред новия президент на САЩ – Джо Байдън. На фона на невиждано изострените отношения между Русия и Запада тази стъпка показва, че не са изгорени всички мостове между водещите ядрени сили – но би било твърде оптимистично, ако зад нея видим начало на ново разведряване.

Веднага след встъпването си в длъжност на 20 януари Джо Байдън даде да се разбере, че възнамерява да удължи договора, за да не стане така, че да изтече срокът на действие на последното активно споразумение между Вашингтон и Москва, подписано след приключването на Студената война. Такова развитие би подтикнало двете държави да зачеркнат постиженията на ядреното разоръжаване от края на 80-те години на миналия век. Според договореностите ядрените им бойни глави бяха съкратени от 40 000 (Русия) и 24 000 (САЩ) до по 1550 за всяка страна. Или, както са единодушни експертите, бройката пак е достатъчна за унищожаването на света, но поне е по-лесна за стопанисване.

Сега, с преподписването на Нов СТАРТ, тази численост ще се запази. Трудно е да се прецени

кой печели повече

от решението на Байдън, но докато външнополитическите ходове на Кремъл не подлежат на обсъждане в Русия, то във Вашингтон идеята за опазване на договора предизвика очаквано недоволство от средите на така наречените ястреби. Според тях споразумението трябваше да бъде оставено да изтече, за да се насочат милиарди долари към разширяването и модернизирането на американския ядрен арсенал. Например Джон Болтън, бившият съветник по националната сигурност на експрезидента Донълд Тръмп, от когото самият той се отърва заради прекалено крайните му позиции, определи удължаването на Нов СТАРТ и на други споразумения с Русия за контрол над въоръженията като "радост за глупака".

Критиците на продължаването на сключеното през 2010-а между президентите Барак Обама и Дмитрий Медведев споразумение имат своите основания. В обхвата му не влизат нито тактическите ядрени оръжия, нито арсеналът на Китай. То бе договорено, преди Москва да разкрие развиваното от нея

ново поколение хиперзвукови оръжия,

които според немалко специалисти са в състояние да унищожат всяка противоракетна защитна система, която им се изпречи.

Несъгласните с удължаването имаха и още един довод – че механизмите за контрол на изпълнението на Нов СТАРТ са ограничени заради анулирането през 2019-та на подписания от Рейгън и Горбачов през 1987г. Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, след взаимни обвинения в нарушаването му.

По време на водещите се с прекъсвания преговори през мандата на Тръмп Русия на моменти даваше индикации, че е склонна да допусне известни изменения в договора, включително и по някакъв начин да бъдат засегнати и нови въоръжения. Москва дори намекна, че би приветствала и

включването на Китай

– възможност, която Пекин своевременно отхвърли. Администрацията на Тръмп така или иначе не доведе докрай стремежа си да предоговори споразумението, като се фокусираше ту върху промяна на срока му на действие, ту върху включването на Китай. Така дойде 2021-ва и Тръмп остави на новата администрация срок от две седмици, за да реши дали иска да остави договора да изтече, или да го поднови. Всъщност дори екипът му да е постигнал известен напредък в постигането на целите си по време на нееднократните разговори с руските представители, към момента на клетвата на Байдън това вече е било без значение, така че единствената опция пред новия президент е била да приеме договора такъв, какъвто е, или да се откаже от него.

Напълно възможно е и целта на Тръмп да е била да се случи второто. По време на президентстването му както той, така и висши негови сътрудници в областта на националната сигурност показваха склонност да го оставят да изтече, така че САЩ да потърсят разширяване на ядрените си възможности. Дори когато

Тръмп се изказваше с пренебрежение

за новите руски хиперзвукови ракети с аргумента, че са прекалено скъпи, за да може Русия да произведе сериозно количество, и че Москва ги използва главно като лост в преговорите, администрацията му отделяше през 2019-та и 2020-та по 2,9 милиарда долара за разработване на собствени американски версии. Тези харчове обаче вероятно ще бъдат сериозно окастрени от новата администрация на фона на продължаващите дебати дали новите руски свръхоръжия са повече фикция, отколкото реалност.

Китай пак остана встрани от ограниченията

Що се отнася до Китай, и там ситуацията продължава да е неясна. Експерти по контрола над въоръженията са скептични дали Пекин ще се възползва от ограниченията, налагани от Нов СТАРТ на Русия и САЩ, за да се опита да ги догони по брой оръжия. В продължения на две десетилетия китайският арсенал остава от около 300 ядрени бойни глави от всякакъв тип – относително малко, но

предостатъчно, за да играят сдържаща роля

– въпреки че за страната не би представлявало затруднение да произведе колкото си иска. Затова на този етап е трудно да се прецени доколко възобновяването на Нов СТАРТ въобще ще има значение за ядреното въоръжаване на Китай.

Удължаването на договора при всяко положение е един от редките примери за положително развитие в намиращите се в катастрофално състояние отношения между Съединените щати и Русия. Самият Джо Байдън нееднократно е изтъквал познанията си в областта на контрола над въоръженията и отдадеността си на тази кауза, така че през следващите четири години се отваря възможност и за други преговори в тази област. Това развитие може и да се окаже наченка на евентуално разбирателство между двете страни, но докато не бъдат разрешени тежките проблеми помежду им, постоянно натрупващи се през последните години, успехи като удължаването на Нов СТАРТ ще са по-скоро изолирано явление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във