Банкеръ Daily

Свят

Решението по делото за свалянето на MH17 ще е на 17 ноември

Решението по делото за катастрофата с полет MH17 на Малайзийските авиолинии през 2014 г. в Украйна ще бъде произнесено на 17 ноември.

Според нидерландския съд "17 ноември е избрана като предварителна дата за произнасяне на решението по наказателното дело MH17. Обявяването на присъдата ще отнеме половин ден.

Прокуратурата смята, че четиримата обвиняеми - един украинец и трима руснаци, всички те на свобода - са помогнали за доставянето на ракетната система, с която на 17 юли 2014 г. подкрепяните от Русия сепаратисти са стреляли срещу самолета. Тя настоява за доживотни присъди за четиримата заподозрени.

Самолетът Боинг 777 извършвал полет от Амстердам до Куала Лумпур, когато бил поразен над контролиран от сепаратистите район от Донецка област в Източна Украйна. Според международни следователи атаката е извършена с руска ракета земя-въздух.

Всички 298 души на борда загинаха.

Повечето от жертвите са граждани на Нидерландия, чиито власти смятат Русия за отговорна. Москва отрича да има нещо общо със свалянето на самолета. 

Случаят сериозно обтегна дипломатическите отношения между двете страни още преди началото на руската инвазия в Украйна в края на февруари. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във