Банкеръ Daily

Свят

Решението на Европейския съюз за Албания и Македония ще реши и неговата съдба

Когато Европейският съвет се срещне, за да вземе решение за започване на присъединителни преговори с Македония и Албания, той също така ще решава и съдбата на Европейския съюз, пише албанският експерт за външна политика Акри Чипа в коментар, публикуван от "Юрактив".

Решението ще има значителни последици и ще даде картина на тактиката, стратегията и дори за съвестта на съюза.

Според последни информации се очаква решението за начало на присъединителни преговори с двете балкански държави да бъде отложено за идната година. Проблем е това, че отлагането се превръща в повтарящо се събитие.

Още едно отлагане ще потвърди пред балканските народи нерешителността на ЕС, както и неспособността и липсата на желание да отвори вратите си за една от последните части на Европа, която още не е интегрирана в общия европейски проект.

Албания, Черна гора, Косово и Македония съгласуваха своята външна политика и проведоха комплексни и трудни вътрешни реформи, за да изпълнят очакванията на ЕС. Това е обичайно за държавите, които се стремят към членство в съюза. Но ако ЕС затвори вратата за Македония и за Албания, мнозина ще се запитат има ли оправдание за тежките решения и досега проведените реформи.

Ако съюзът още веднъж отложи преговорите, това ясно ще подчертае, че съществува непреодолима дистанция между ЕС и Западните Балкани. Решението ще представлява риск за залога, който ЕС има по отношение на балканските държави.

Последиците от нерешителността на членките на ЕС може да се изтълкуват и като грешни стратегически сметки, тъй като онези, които решават в Брюксел, подценяват влиянието на чуждестранните актьори в региона.

Отлагането ще изпрати послание и за дългосрочната стратегия на ЕС, според която регионът в момента не е предвиден в проектите на ЕС, т.е. че тези държави трябва да започнат да разглеждат други опции. Накрая, решението за Албания и Македония говори много за способността на ЕС да удържи на думата си пред балканските държави, които се посветиха с ум и сърце на европейския проект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във