Банкеръ Daily

Свят

Решение на Тръмп може да застраши контрола над международната търговия с оръжие

Международният договор за търговията с оръжие е единственият прозрачен инструмент в тази сфера, особено важен в период на световно напрежение. Това е единственият световен документ, насочен към увеличаване на прозрачността и контрола над международната търговия с оръжие. Това се посочва в изявление на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш във връзка с отказа на САЩ от ратификацията на документа.  В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще поиска от Сената да не ратифицира договора, който бе подписан през 2013 г. от неговия предшественик Барак Обама. Американският президент обяви също намерение да уведоми ООН за отказа на САЩ.

"Договорът за търговията с оръжие е важен етап в усилията за обезпечаване на отговорността в търговията с оръжие", подчерта Гутериш с надеждата, че Тръмп ще преосмисли решението си. 

Критиците на американския президент смятат,  че той е взел това решение под влиянието на Националната оръжейна асоциация - влиятелно оръжейно лоби, която е против споразумението, което беше договорено в ООН с Барак Обама.  Тръмп е определи международния договор като "погрешно насочен" и  каза, че той нарушава конституционните права на американците.

Международният договор регулира бизнеса с конвенционални оръжия на стойност 70 млрд. долара и цели да запази оръжията извън ръцете на нарушителите на човешките права. Оръжейната асоциация обаче твърдеше, че договорът подкопава вътрешните права на американците относно оръжията. Тази гледна точка бе отхвърлена от администрацията на Обама.


   

Facebook logo
Бъдете с нас и във