Банкеръ Daily

Свят

Решаването на "тайванския въпрос" е най-важният национален интерес на Китай

Уей Фънхъ

Решаването на "тайванския въпрос" е най-важният национален интерес на Китай и никоя сила не може да попречи на повторното обединение на страната, заяви китайският министър на националната отбрана Уей Фънхъ, цитиран от Ройтерс.

Сепаратистките действия са обречени на провал, добави министър Вей на откриването на Форума "Сяншан" в Пекин, смятан от китайското ръководство за алтернатива на ежегодния Диалог "Шангри-Ла" в Сингапур, посветен на сигурността в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Напрежението между Китай и Тайван нарасна преди предстоящите през януари президентски избори на самоуправляващия се остров. Тайван е най-деликатният териториален конфликт на Китай.

Гордият със своята демокрация Тайван е порицавал авторитарното управление в Китай и го е определял като заплаха за мира в региона. Пекин от своя страна засилва натиска, отнемайки малкото останали дипломатически съюзници на острова.

Китай смята Тайван за неразделна част от своята територия, която трябва да бъде върната под управлението на Пекин, ако се налага и със сила. В началото на годината президентът Си Дзинпин отправи отново това послание.

След края на гражданската война, спечелена от комунистите, през 1949 г. победените националисти избягаха на Тайван. Китайската народна република никога не е управлявала острова, чиито жители не показват интерес към преминаването под управлението на авторитарен Пекин, отбелязва Ройтерс.

Министър Вей подчерта, че прилагането на политиката на "голямата тояга" към Китай не носи желания ефект, а само укрепва неговата решимост, предаде ТАСС. "В същото време диалогът и консултациите могат да разрешават проблеми. В междудържавните отношения трудно могат да бъдат избегнати проблемите, но не трябва да се страхуваме от различията", добави той, определяйки военните отношения между Китай и САЩ като "стабилни като цяло".

Сътрудничеството на Русия и Китай в сферата на сигурността служи за модел на други страни и е важна основа за глобалния мир, заяви министър Вей.

Facebook logo
Бъдете с нас и във