Банкеръ Weekly

Свят

Решава се съдбата на договора за Брексит

Мей е изправена пред яростна съпротива.

Преговорите за споразумението за британското напускане на Европейския съюз излязоха от задънената улица, след като представителите на Лондон и Брюксел договориха проектосделка. За приключване на въпроса обаче е рано да се говори заради трудностите, които британската премиерка Тереза Мей ще срещне при защитата на споразумението пред парламента.

Според документа от 585 страници се предвижда преходен срок след британското оттегляне на 29 март 2019-а до 31 декември 2020-а. Той може да бъде удължаван еднократно до "20XX", което може да означава до 2099-а.

Предлага се твърдата ирландска граница бъде избегната с оставането на Великобритания в митническия съюз на ЕС през преходния период. Гражданите на ЕС, които живеят на Острова, и британците, които са се заселили на континента, запазват правата си, включително на социални надбавки и на покана до семействата си да живеят заедно.

За бъдещите отношения се предвижда изготвянето на изявление към споразумението, в което ще се предвижда Великобритания и ЕС занапред да не си налагат взаимно мита и квоти. Предвижда се също запазване на тясното сътрудничество на службите за сигурност.

Британското правителство одобри текста след съвещание на Тереза Мей с членовете на кабинета й, но ключови негови представители се обявиха против. Министърът за Брексит Доминик Рааб подаде оставка с мотива, че проектът на Мей застрашава единството на Великобритания. След него оставки хвърлиха държавният секретар за Северна Ирландия Шайлеш Вара, министърката на труда и пенсиите Естер Маквей, заместник-министърката в министерството за Брексит Суела Браверман.

Оставките на Рааб и останалите министри създадоха политическа криза във Великобритания и неяснота за бъдещето на Брексит. Политическите опоненти на Мей предупредиха, че сделката ще й струва премиерския пост. Сценариите варират от безпроблемно изпълнение на споразумението до отхвърлянето му, което би довело до падане на премиера от власт, излизане от ЕС без сделка или втори референдум. Това бяха и трите варианта, които Мей очерта пред британските депутати в обръщението си към парламента на 15 ноември: "Изборът е ясен: можем да изберем да напуснем без споразумение, да поемем риска да няма Брексит или да подкрепим най-доброто споразумение, което можеше да се договори", заяви тя в Камарата на общините.

Основната опозиционна сила - Лейбъристката партия, даде да се разбере, че няма да подкрепи сделката. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви пред парламента, че тя не отговаря на шестте условия на партията му.

Северноирландска Демократическа юнионистка партия, която подкрепя британското правителство на малцинството, със сигурност ще гласува против сделката, каза член на парламента от формацията.

Лидерът на фракция в подкрепа на Брексит в Консервативната партия заплаши да организира вот на недоверие срещу Тереза Мей. Джейкъб Рийс-Мог заяви пред парламента, че проектът на споразумението не отговоря на обещанията на Мей. Според него тя е обещала Великобритания да напусне митническия съюз, да защити целостта на Обединеното кралство и да извади страната от юрисдикцията на европейските съдилища, но договореното не включва тези обещания.

Междувременно председателят на Европейския съвет Доналд Туск потвърди, че свиква извънредно заседание на държавните и правителствените ръководители от ЕС в неделя, 25 ноември, от 9.30 ч за оценка на постигнатото предварително споразумение с Лондон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във