Банкеръ Daily

Свят

Републиканците в САЩ със спасителен план за 1 трилион долара

Републиканците в Сената на САЩ представиха пакет от нови мерки за стимулиране на икономиката в условията на коронакризата на стойност около 1 трилион долара, съобщава Ройтерс. 

"Републиканските сенатори създадоха нова предприемаческа структура, за да помогнат на страната ни. Законопроектът предлага допълнителни 16 милиарда долара за тестване на коронавирус, повече от 100 милиарда долара за образователни институции, които да им помогнат да възобновят работата си до есента. Както преди, има еднократни плащания за определени категории граждани, както и помощ за малкия бизнес. Инициативата предлага да се намали седмичното увеличение на обезщетенията за безработица от сегашните 600 на 200 долара.", заяви лидерът на мнозинството в горната камара на законодателната власт Мич Макконъл. 

По-рано планът беше договорен с администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Тази мярка, според плана на републиканците, ще бъде в сила за два месеца, след което се планира да се осигурят около 70% от последно получаваните заплати преди началото на пандемията. 

Планът предизвика незабавно противопоставяне както от демократите, така и от част от републиканците. Демократите го обявиха за твърде ограничен в сравнение с предложения от тях спасителен план за 3 трилиона долара, който беше приет от Камарата на представителите през май, докато някои републиканци го определиха като прекалено скъп.

Мич Маконъл каза, че пакетът HEALS ще включва директни плащания към американците в размер на 1200 долара, както и стимули за производството на лични предпазни средства в САЩ, а не в Китай.

Този план включва също така 190 милиарда долара за заеми за подпомагане на малкия бизнес и 100 милиарда долара за заеми за предприятия, които работят сезонно или в райони с ниски доходи.

От март федералните власти на САЩ вляха около 3 трилиона долара в американската икономика като част от няколко спешни пакета за стимулиране на икономическия растеж. Предложеният от демократите пакет за борба с коронавируса  предвиждаше 1 трилион долара за щатските и местните власти, създаването на фонд от 200 милиарда долара за служителите от критично важни сфери, включително здравеопазването, изплащането на 6000 долара на семейство и отпускането на 75 милиарда долара за тестове, 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във