Банкеръ Daily

Свят

Републиканците в Конгреса на САЩ блокираха санкциите срещу Русия и Иран

Републиканците в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ блокират законопроекта за въвеждане на икономически санкции срещу Иран и Русия, като обвиняват за това Сената, който според тях е създал процедурни пречки, предаде Асошиейтед прес.

Те се позовават на конституционно изискване законодателните мерки, свързани с приходи, да произлизат от долната камара. Законопроектът за санкциите беше изработен от Сената, който го подкрепи миналата седмица с 98 срещу 2 гласа и го изпрати за одобрение в Камарата на представителите.

Лидерът на мнозинството в долната камара Кевин Маккарти не уточни кога ще бъдат премахнати процедурните пречки. Конгресмените от Демократическата партия се опасяват, че Камарата ще се опита да смекчи свързаните с Русия мерки по искане на правителството на Тръмп. Санкциите срещу Русия са наказание за намесата й в президентските избори в САЩ и агресивните й действия в Украйна и Сирия.

Държавният секретар Рекс Тилърсън даде хладна подкрепа за санкциите срещу Русия, като изтъкна на дебатите в Конгреса, че Тръмп се нуждае от гъвкавост и че прекалено агресивни санкции може да накарат Москва да се откаже от потенциално обещаващи разговори с Вашингтон, посочва АП.

Лидерът на малцинството Чък Шумър обвини републиканците, че като протакат, предоставят параван на Тръмп, който е твърде мек към Русия и президента й Владимир Путин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във