Банкеръ Daily

Свят

Републиканците ще доминират в Конгреса на САЩ

Републиканците спечелиха контрола над Сената за първи път от осем години насам и не само запазиха, но и увеличиха мнозинството си в Камарата на представителите, съобщиха световните агенции, като се позовават на прогнозни резултати

Това стана ясно след междинните избори, които определят кой ще има мнозинство в Сената и ще зададат насоката на управлението през последните две години от мандата на президента демократ Барак Обама.

Решаваща беше победата на републиканския претендент за Сената – Том Тилис, над досегашната сенаторка Кей Хейгън от Демократическата партия в Северна Каролина. Победата на Тилис даде на републиканците шестте допълнителни места, от които се нуждаят за мнозинство в Сената, който встъпва в длъжност от януари.

Преди това републиканците спечелиха места в Арканзас, Колорадо, Монтана, Южна Дакота и Западна Вирджиния.

Републиканката Джони Ърнст, 44-годишна, ветеран от войната в Ирак, отне още едно (седмо) сенаторско място от демократите, като спечели в Айова, и ще бъде първата жена, представляваща щата в Сената на САЩ.

Републиканците ще разполагат с мнозинство от най-малко 52 места в 100-местния Сенат,  съобщи Ройтерс. В Камарата на представителите републиканците добавят най-малко 10 места към сегашните си 234, а демократите засега са си осигурили едва 157 места, съобщи в. „Ню Йорк таймс“.

Така обновеният Конгрес, който ще започне работа през януари 2015 г. напълно ще бъде контролиран от републиканците. Това означава, че те ще оглавяват всички комисии в двете камари и ще определят законодателния дневен ред.

Американците гласуваха за обновяване на една трета от Сената (36 сенатори) и за всички 435 членове на Камарата на представителите, а също за 36 от 50 щатски губернатори и за хиляди представители на местни законодателни събрания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във