Банкеръ Daily

Свят

Републиканците санкции без ограничения за "Северен поток 2"

Мич Макконъл

Лидерът на републиканците в американския Сенат Мич Макконъл и още 20 представители на Републиканската партия призоваха американското правителство да отмени ограниченията за санкциите срещу компанията-оператор на газопровода "Северен поток 2" и нейния директор Матиас Варниг. Това става ясно от официално писмо до членовете на Конгреса и държавния секретар Антъни Блинкън.

Те отбелязват, че тезата на Държавния департамент, че такива санкции ще повлияят негативно върху отношенията на САЩ с Германия, ЕС и други европейски съюзници и партньори, игнорира позицията на страните от Централна и Източна Европа и по-специално тази на Украйна.

Именно за тези съюзници и партньори "Северен поток 2" поражда големи проблеми по отношение на сигурността и икономиката, посочват членовете на Конгреса.

Проектът за строителството на "Северен поток - 2" ще позволи на Европа да компенсира предстоящия недостиг при доставките на природен газ, заяви междувременно шефът на германската нефтогазовата компания Wintershall Dea Марио Мерен.

"Северен поток - 2" е едно от многото решения за компенсиране на предстоящия недостиг при доставките", казва мениджърът.

Мерен отбелязва също, че за изпълнение на задачите по защита на климата в Европа е необходима диверсифицирана и икономически ефективна газотранспортна инфраструктура. "Колкото повече алтернативи има Европа, толкова по-изгодно е това за Европа", коментира той.

По неговите думи, решението на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да не налага нови санкции срещу проекта "Северен поток - 2" може да постави началото на нормализация на трансатлантическите отношения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във