Банкеръ Daily

Финално:

Република Северна Македония за всеобща употреба

Алексис Ципрас и Зоран Заев се разбраха

Република Северна Македония за всеобща употреба, което ще се прецизира с поправка в конституцията, е договорът, постигнат между Македония и Гърция в процеса на преговорите за решаване на спора за името, предаде агенция МИА.

Това съобщи на пресконференция тази вечер премиерът Зоран Заев в присъствие на всичките си министри.

Договорът предвижда потвърждаване на македонския език в ООН - македонски, macedonian. Националността е македонска /граждани на Република Северна Македония/ и съответно на английски език.

С договора веднъж завинаги се потвърждават и укрепват македонската етническа и културна идентичност, македонският език, македонската националност. С него се гарантира и сигурността на страната и се дава възможност за сигурно бъдеще на гражданите й, подчерта премиерът Заев.

Договорът ще бъде представен на всички значими политически субекти в страната, ще бъде подписан от представители на двете страни, след което следва ратификацията му в Собранието.

Споразумението за името Република Северна Македония позволява да се направи ясно разграничаване между гръцката провинция Македония и страната, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от Ройтерс.

Той подчерта, че споразумението за Северна Македония няма връзка с гръцкото културно наследство.

Ципрас каза още, че промененото име ще бъде използвано както навън, така и вътре в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във