Банкеръ Daily

Свят

"Репортери без граници": През годината са убити 50 журналисти

Много малко от журналистите са убити в конфликтни зони.

Поне 50 журналисти са били убити тази година, съобщи днес организацията "Репортери без граници". Мнозинството от тях са били убити, защото са работели по теми като корупция или организирана престъпност. Има и няколко, които са загинали, докато са отразявали демонстрации., посочи организацията в годишния си доклад за свободата на медиите. 

Седем от всеки десет журналисти са били убити в страни, където не се води война. Най-опасните страни за професионалистите в областта на медиите са Мексико, Ирак, Афганистан, Индия и Пакистан. Броят на убитите тази година журналисти е сходен с този от миналата година, когато са били 53, съобщи АФП.

"Репортери без граници" отбелязва, че стотици журналисти са починали от КОВИД-19, но не е ясно колко от тях са се заразили в резултат от служебните си задължения.

В края на ноември Европейският парламент обяви в резолюция, че е дълбоко загрижен за състоянието на свободата на медиите в ЕС и осъжда насилието, тормоза и натиска, на които са подложени журналистите.

 Парламентът посочва „опитите на някои правителства на държави членки да заглушат критичните и независимите медии и да подкопаят медийната свобода и плурализъм“. Евродепутатите са особено обезпокоени от състоянието на обществените медии в някои страни от ЕС, където те са се превърнали в „пример за проправителствена пропаганда“. Те подчертават, че свободата на медиите, плурализмът, независимостта и безопасността на журналистите са основни елементи на правото на свобода на изразяване и на информация и са от съществено значение за демократичното функциониране на ЕС.

Резолюцията предупреждава, че „свободата на медиите се влошава през последните години“, а кризата с COVID-19 изостря проблема.

Facebook logo
Бъдете с нас и във